Citat:
În prealabil postat de andrei_im
imi pare rau ca iti spun asta frate, dar sa ne fereasca Dumnezeu si toti Sfintii de preoti ca tine! Doamne, unde a putut sa ajunga lumea aceasta!!! Presupun ca urmeaza sa ne spui ca fumatul la calugari este o dogma, ca doar au facut-o in vechime, "face parte din Biserica primara", samd. Daca ar fi sa judecam pacatele noastre, in raport cu pacatele mai grave ale altora, oare unde am ajunge? Fratele meu, daca spui ca esti preot in devenire, nu ai citit nicaieri ca tutunul este tamaia dracului? Cum ii vei aduce tu tamaie lui Dumnezeu, si cateva minute dupa, acasa, in camera ta, tamaie diavolului? Nici nu mai am putere sa spun altceva, desi ar fi multe de zis. Am ramas pur si simplu socat, nu am cuvinte. Sa iti dea Dumnezeu intelepciune, frate!
|
Sa nu iti para rau, frate Andrei, si chiar te rog sa prinzi putere ca sa imi spui cat mai multe, ai spus ca ai multe zis, nu ma supar, si chiar ma bucur ca esti socat, pentru ca asta ar contribui la o profunzime a sentimentelor. Deci, ce imi vei spune de fumat, ca doar suntem pe un topic de gen, si chiar sunt bucuros sa discutam si sa dezbatem tema aici. Cat despre dogma fumatului ca calugarii din vechime... bineinteles ca nu am spus-o cu asemenea intentie, ca si cum a fi obligatorie. Eu doar voiam sa subliniez ca sunt unii oameni mai mucaliti si hazlii carora le place viata, le plac sa traiasca, si printre altele, fumeaza. Eu sunt de parere ca fumatul nu te impiedica in desavarsirea ta, indiferent care este aceasta. Asta, bineinteles cand nu e in supradoza, caci orice dauneaza grav in supradoza.
Mai pe scurt, ceea ce vreau eu sa spun e ca majoritatea dintre userii de aici au pacate mai grave decat fumatul, cum ar fi: zavistia, barfa si clevetirea, lacomia, inchinarea la bani etc. Si toate, absolut toate dintre aceste vicii mai sus, nu sunt judecate la inaltimea lor, ci doar fumatul e criticat, e satanizat, devine tamaia dracului, de oameni care... nu fumeaza. Nici unul dintre viciile de mai sus nu sunt recunoscute de catre individ la adevarata lor valoare; si sunt negate si omul se amageste singur zicandu-si: eu nu clevestesc, eu nu ma inchin la bani etc. Eu sunt sigur ca 80% dintre femeile de aici stau la discutii si barfesc, si 90% dintre barbati nu idolatrizeaza banul, dar nici nu il desconsidera si fac mai mult decat ar fi indicat de sufletul lor ca sa il obtina si sa il aduna. Si totusi, fumatul e considerat ceva extrem rau, eu voi ajunge chiar in iad daca fumez, asta e parerea oamenilor nefumatori ce se incadreaza in procentajele de mai sus.
Va astept cu lamuriri si va rog sa dezbatem acest subiect. Popa fumator.
P.S. eu nu fumez niciodata in casa, poate pe geam sau pe balcon. Ca nici eu nu suport fumul de tigara