Citat:
În prealabil postat de sophia
Ce am aflat eu:
1. In Ortodoxie femeia este inferioara barbatului, invinuita de pacatul originar si de aici toate discriminarile incepand de la nastere.
|
Sophia, eu nu cred ca exista o discriminare.
Iisus Hristos ne iubeste si pentru toti a murit pe cruce, femei si barbati deopotriva.
Nu cred ca un barbat are mai multe sanse de mantuire. Asta conteaza.
Nu stiu care este functia rituala si semnificatia anumitor lucruri.. intrat in altar, batic, interdictii legate de menstruatie etc. De aceea nu pot sa le interpretez ca "discriminare" pt. ca as gresi. Pur si simplu nu-mi este dat sa le inteleg.
Pt. unele lucruri am o explicatie in mare parte intuitiva pe care nu sunt inca in masura sa o expun fara a risca sa ma fac neinteleasa (risc sa smintesc pe altii). Intrarea in altar poate fi legata de vocatia preoteasca a oricarui barbat, care este capul familiei si pastratorul credintei in casa lui (adica asa ar trebui, nu?) Daca Iisus Hristos este capul Bisericii, barbatul este capul familiei si in aceasta calitate trebuie sa tinda spre asemanarea cu Hristos (scrie ca barbatul trebuie sa iubeasca sotia asa cum Hristos a iubit Biserica! rolul barbatului in familie este f clar). Iertati-ma daca gresesc.