continuare ...
„Trebuie a asculta pre Dumnezeu mai mult decât pre oameni” (Fapte 5, 29)
Vrednicul de pomenire părintele sârb, Iustin Popovici, spune că este foarte important ca cel credincios să deosebească stapânirea de silnicie. Acolo unde trăirea creștină și viața evanghelică este nedorită de către stăpânirea lumească a locului, sau este chiar prigonită, acolo nu avem de-a face cu stăpâniri, ci cu silnicii. Iar când oamenii se ridică împotriva lui Dumnezeu și a poruncilor dumnezeiești, Biserica trebuie să se împotrivească și să stea împotrivă. Dacă ea nu procedează astfel, înseamnă că nu avem de-a face cu o Biserică adevărată, ci cu o desfrânată apocaliptică, ce își vinde fiii întunericului. Iar reprezentanții acestei mincinoase „biserici” - oare mai sunt ei reprezentanții apostolicești ai Bisericii?Desigur, ei se îndreptățesc în acest caz cu așa-zisa „iconomie” bisericească (care la ei a devenit o regulă general valabilă); dar acest lucru nu înseamnă altceva, decât a-L trăda în ascuns pe Dumnezeu și Biserica Sa. O astfel de iconomie este pur și simplu o trădare a Bisericii lui Hristos.
Faptul că o poruncă este elaborată de un ierarh sau de către un sinod bisericesc, acest lucru nu înseamnă că ea este și justă în același timp, ci fiecare dintre cei ce se vor supune acestei porunci sunt datori a cerceta, dacă ceea ce i se poruncește vine de la Dumnezeu spre mântuirea lor, sau de la cel ce seamănă neghina, spre pierzarea lor. Așa au stat lucrurile în jurul anilor 1923-1924. Porunca sinodului tâlhăresc din Constantinopol, prin care se introducea calendarul gregorian (așa-zisul calendar iulian „corectat”) în uzul bisericii a fost primită fără împotrivire de mulți credincioși, care au fost lipsiți de discernământ și nu au analizat-o câtuși de puțin. Dacă acest nou papă „infailibil”- patriarhul Miron Cristea - a zis că e bună introducerea calendarului, mulți au adormit liniștiți pe baricadele nepăsării, înghițind minciuna fără să o mestece. Pentru conștiința lor searbădă și depărtată de Dumnezeu, în balanța de stânga cântărea prea mult autoritatea patriarhului și a sinodului acelui timp, despre care Octavian Goga spunea: „Prea laicizați; dezbrăcați de cele duhovnicești, acești episcopi nu au mai avut nimic din acel fluid miraculos, care întreține necontenit fiorul mistic al credinței. Printre ei, Miron Cristea apărea un ins cu oarecare atribuții, exploatat de către Maniu, care pe lângă întărirea lui, l-a împins și la acte nesăbuite împotriva Bisericii Ortodoxe, cum a fost chestiunea calendarului și desființarea Ministerului de Culte”. (Octavian Goga, „Poezii, Proză”, Ed.a 2-a, București, edit. Doina, 2001, pag. 107-110).
Atunci când unii au luat atitudine împotriva hotărârii samavolnice a patriarhului Miron Cristea, ei au fost numiți neascultători, iar pentru acest lucru au avut mult de suferit. În fapt, „vina” lor era că ei nu se supuneau unei porunci care de fapt voia să îi smulgă din sânul adevăratei Biserici Ortodoxe, și să îi adune într-un staul străin, al cărui păstor era un năimit, în persoana greco-catolicului Miron Cristea, ajuns în fruntea Bisericii din România! ... „Îi lipsea, mai întâi, un crez religios bine determinat. Viața lui, prin toate manifestările ei, trăda la tot pasul, nu numai absența completă a unei însetoșări după Dumnezeu, dar și o necontestată notă de frivolitate, profund dezagreabilă. Îi lipsea o orientare culturală serioasă, care să-i dea posibilitatea ca, în atitudini intelectuale, să poată umplea golurile morale. Singurele calități de duzină erau un fizic de oarecare distincție și netăgăduite aptitudini de retor provincial. Nici un accent de demnitate sau de sacrificiu; dimpotrivă - misiune revoltătoare și degradantă în fața dușmanului (...). Biserica Vechiului Regat, care avea la conducerea ei instalată - dacă nu tradiția unei culturalități de largi proporții - măcar acea patriarhală frică a lui Dumnezeu, a vechilor ecleziarhi pravoslavnici; Biserica aceasta dornică de o personalitate covârșitoare, a pierdut continuitatea cu spiritul religios de odinioară (...). Nu se călăuzea decât după un oportunism ieftin, care l-a condamnat din primul moment la rolul degradant de a fi necontenit exploatat de către Maniu, care, pe lângă întărirea lui, l-a împins și la acte nesăbuite împotriva Bisericii Ortodoxe, cum a fost chestiunea calendarului și desființarea Ministerului de Culte” (Octavian Goga, „Poezii, Proză”, Ed.a 2-a, București, edit. Doina, 2001, pag.107-110).
Cauza „neascultării” noastre
Noul calendar – pe lângă multele sale lipsuri astronomice, presupune și o încălcare fățișă a sfintelor canoane ale Bisericii, precum și a Tipicului liturgic. Cei de demult, care nu se supuneau patriarhului Miron Cristea, se supuneau mai mult lui Dumnezeu. Deci, care era vina lor? De-ar fi să facem o călătorie înapoi în timp, din negura istoriei și până în zorii creștinismului, iar mai apoi până în zilele noastre, am vedea că în fiecare veac au existat asemenea oameni sfinți, care mai presus de orice bine și bunăstare lumească, au pus voia lui Dumnezeu. Ei au avut tăria și curajul de a nu se supune cuvintelor meșteșugit de viclene și sfaturilor mincinoase ale ereticilor și ale vrăjmașilor lui Dumnezeu. De nu ar fi fost râvna și duhul lor arzând – unde am fi fost noi astăzi? Ar mai exista Biserica Ortodoxă?
Fie că le place acestor înșelători ai veacului – fie că nu le place – noi astăzi călcăm pe urme sfinte. Noi, „neascultătorii” acestui veac, avem în urma noastră noian de mărturii sfinte, de pilde ale luptei cele bune, pe care o laudă și o fericește Sfântul Apostol Pavel. Îl avem pe Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul – acest mare bărbat al Bisericii, ce a fost întemnițat pentru faptul că apăra frumusețea neîntinată a adevărului credinței, dar nici așa măsluitorii adevărului nu au putut să-l înduplece. În cele din urmă, mai înainte de a-l ucide, în dobitoceasca lor mânie, i-au tăiat limba cu care Îl lăuda pe Dumnezeul cel adevărat, și mâna cea dreaptă, cu care scria cuvinte de întărire către binecredincioși. Și ei, „ascultătorii”, îl au pe Sfântul Maxim, dar îi necinstesc pomenirea, mutându-i-o mai devreme cu treisprezece zile, neluând aminte la pilda vieții sale, de vreme ce inițiază dialoguri și rugăciuni ecumenice tocmai cu ereticii monoteliți, din pricina cărora Sfântul a avut de pătimit munci și prigoane crâncene!
Ascultarea pe linie ierarhică, săvârșită fără discernământ, a dus de multe ori la moartea mucenicească a celor ce iubeau adevărul. Sfinți mărturisitori precum Atanasie cel Mare (secolul al IV-lea), patriarhul Alexandriei, care a fost alungat de cinci ori din scaunul patriarhal; Ioan Gură de Aur (sec. IV-V) – de asemenea exilat din scaunul Constantinopolului; Sfântul Ierarh Meletie al Antiohiei (sec. IV); Sfântul Cuvios Ioan Damaschin (sec. VIII) – mare dogmatist și imnograf al Bisericii, ce a fost anatemizat de trei ori; Cuviosul Teodor Studitul (sec. VIII) și mulți alții, mergând până în filele istoriei recente. Și cine știe câți vor mai urma... Toți au fost prigoniți sau uciși nu de păgâni, idolatri sau de către necredincioși, ci de împărați și episcopi așa-numit „ortodocși”, din tagma celor care, ascultând de oameni mai mult decat de Dumnezeu, au luptat de fapt împotriva Bisericii lui Hristos, de-a lungul secolelor.
Adevărul nu poate fi ocolit, indiferent câte eforturi s-ar face pentru aceasta. Nu există decât o cale – cea a mărturisirii, neascunzându-l sub obroc, pentru că ține de însăși firea lui ca în cele din urmă să iasă la suprafață. Nimeni să nu tacă în fața minciunii, sub pretextul „ascultării”, fiindcă această tăcere este vinovată și infamă, nefiind deloc o virtute, ci fariseism, pentru care și Sfântul Cuvios Teodor Studitul ne îndeamnă, spunând: „Atunci când Credința e primejduită, porunca Domnului este de a nu păstra tăcere. Dacă e vorba de Credință, nimeni nu are dreptul să zică: „Dar cine sunt eu? Preot, oare? N-am nimic de-a face cu acestea. Sau un cârmuitor? Nici acesta nu dorește să aibă vreun amestec. Sau un sărac care de-abia își câștigă existența?… Nu am nici cădere, nici vreun interes în chestiunea asta”. Dacă voi veți tăcea și veți rămâne nepăsători, atunci pietrele vor striga.” (Epistola II, 81).
Deci, să luăm aminte!
|