Citat:
În prealabil postat de BogdanF2
Am o vaga impresie ca BOSV care pastreaza Sfanta Traditie nu e in comuniune mai cu nimeni altcineva, nici mcar cu ceilalti care pastreaza aceeasi (?) Sfanta Traditie. Ma intreb de ce oare, ceva nu e in regula aici...
Bogdan.
|
Voi spune și despre Patriarh, ca să nu se gândească că-mi va face o cinste prin faptul că îmi va înmormânta smeritul meu trup sau va trimite pe careva dintre arhierei la înmormântarea mea sau pe cineva din cler și, în general, pe cineva dintre cei care se află în comuniune cu el, pentru a participa la rugăciune și a se uni cu slujitorii din apanajul nostru, care sunt invitați pentru aceasta, gândindu-se că mi-am permis vreo legătură tainică cu ei. Și, ca tăcerea mea să nu facă pe cei care nu știu bine părerea mea să observe o oarecare înțelegere cu ei, eu vorbesc și mărturisesc în fața tuturor care se află aici, bărbați destoinici, că eu nu vreau sub nici o formă să intru în dialog cu ei sau cu cineva dintre ai lor nici în această viață, nici după moartea mea, după cum nu primesc nici fosta Unire și nici dogmele latine pe care el le-a primit și pe cei de un gând cu el, ocupând scaunul de conducere cu scopul de a răsturna dreptele dogme ale Bisericii. Eu sunt absolut încredințat că, pe cât mă aflu mai departe de el și de cei asemenea lui, mă aflu mai aproape de Dumnezeu și de toți sfinții; și, pe cât mă despart pe mine de aceia, pe atât mă aflu în unitate cu Dreptatea și cu Sfinții Părinți, cuvântători de Dumnezeu, ai Bisericii. De asemenea sunt încredințat că cei care se numără cu ei au rămas departe de Dreptate și de fericiții Dascăli ai Bisericii. De aceea și vorbesc că, precum am fost despărțit de aceia pe întreg parcursul vieții mele, așa și acum în timpul morții mele, cât și după moarte, eu resping cu dezgust orice legătură și unire cu ei și-i leg cu jurământ ca nimeni dintre ei să nu se apropie nici de înmormântarea mea, nici de mormântul meu și nici în ce privește legătura cu cineva din apanajul nostru cu intenția de ase uni și a sluji împreună la slujbele noastre, căci aceasta ar însemna să amesteci ceea ce nu poate fi amestecat. Dar lor li se cuvine să fie într-o despărțire desăvârșită cu ei, până când Dumnezeu nu va da îndreptare și pace Bisericii Sale.
Sfantul Marcu al Efesului
“Grait-a Maxim: <<Stiti innoirile […] si alte schimbari si stirbiri de la sinoadele sfintilor, care s-au facut la cei intai sezatori ai Bisericii Constantinopolului, Serghie, Piros si Pavel, si care innoiri sunt stiute de toate Bisericile; pentru aceasta pricina nu se impartaseste robul vostru cu Biserica Constantinopolului11. Sa se ridice din Biserica smintelile, puse de barbatii care s-au spus mai inainte, insa sa se ridice cu cei ce le-au pus pe ele, si sa se lepede impiedicarea din carari. Iar voi sa calatoriti pe calea Evangheliei cea neteda si curata de toate eresurile si, afland eu Biserica Bizantului asa precum era inainte, atunci si eu ma voi afla intr-insa, precum am fost mai inainte, si voi merge la impartasirea aceea fara nici o indemnare omeneasca; dar cat timp vor fi intr-insa smintelile eretice si smintitorii arhierei, pana atunci nici un fel de cuvant sau lucru nu ma va pleca sa ma impartasesc cu dansii vreodata>>”
“Zis-au lui cei ce venisera: <<Ce vei face cand romanii se vor uni cu bizantinii? Caci aseara au venit de la Roma doi clerici si dimineata, in ziua duminicii, se vor impartasi cu Patriarhul din preacuratele Taine>> Cuviosul raspunse: <<Chiar daca toata lumea ar incepe sa se impartaseasca cu patriarhul, eu nu pot sa ma impartasesc cu dansul, pentru ca stiu ca Duhul Sfant, prin Apostolul Pavel, a dat anatemei chiar pe ingeri, daca ar fi propovaduit intr-alt chip, aducand ceva nou la credinta>>”
“Acestea si multe altele zicand sfantul, […] nu aveau ce sa ii raspunda. Deci a zis Serghie: <<Doar pentru aceasta toti se intristeaza, o, parinte, caci spre tine multi cautand, se despart de impartasirea cu Biserica aceasta a Bizantului>>
Sfantul a zis: <<Si cine este unul acela care ar dovedi despre mine ca as fi poruncit cuiva sa nu se impartaseasca cu Biserica Bizantului?>> Serghie a raspuns: <<Insasi aceea ca tu nu te impartasesti, pe foarte multi ii intoarce de la impartasire>> Zis-a omul lui Dumnezeu: <<Nimic mai greu si mai de mahnire nu este, decat cand pe cineva il mustra constiinta si nimic nu este mai liber, decat cand aceea nu-l defaima pe cineva>>”
Sfantul Maxim Marturisitorul
Daca te referi la o presupusa comuniune cu Ortodoxia Oficiala, faptele lor vorbesc. Participarea in CMB, orgiile ecumenice, liturghiile si rugaciunile cu monofizitii si romano-catolicii sau cu protestantii, acordurile de infratire cu BC si multe alte rataciri!
Inchidem ochii si afirmam ca totul e roz?
|