Parca spune undeva ca cei care nu cunosc Adevarul vor fi judecati dupa ale firii, sau dupa legea morala. Deci, sunt oameni buni in toate religiile; am cunoscut si eu multi si candva mi-am pus aceeasi intrebare. Totusi, lucrurile merg bine pana la momentul celei mai profunde comuniuni, care se face la cea mai mare adancime sufleteasca, care - dupa parerea mea - este data si de 'detaliile' credintei.
Parintele Rafail Noica spunea ca "Esența Ortodoxiei este firea omului". Orice om se naste ortodox, indiferent de religia în care e nascut; apoi intervine o deformare ontologica si ideologica, datorata patimilor si ideologiilor false. Trairea Ortodoxiei (Sfintilor Parinti) ne da tot ceea ce are nevoie omul: exact cat trebuie din bunatate, intelepciune, smerenie, si toate celelalte.
Astfel ca, cel mai adanc ar trebui sa experiezi dragostea (duhovniceasca) cu cei de o credinta cu tine, care sunt 'angajati in trairea credintei' (n-am gasit acum ceva mai putin 'de lemn'). Daca mai sunt si altfel de exemple, acestea se intalnesc in orice religie, nu te ingrijora, iar asta nu micsoreaza in nici un fel valoarea Ortodoxiei.
|