Citat:
Īn prealabil postat de Traditie1
Daca emigrezi, singurul motiv trebuie sa fie duhovnicesc
|
Oops! Chiar asa? Hm! Ma pui pe ganduri, serios acu'!...
Citat:
Cred ca emigrānd omul īsi pierde identitatea īntr-o masura, fiindca locul si cultura natale fac parte din fiinta noastra intima. Un astfel de alienat nu īsi va mai putea īnalta sufletul catre Dumnezeu īn rugaciune curata si nu va avea pacea pe care o are cel ramas īn tara.
|
Mie mi se pare ca daca as fi ramas in tara, probabil as fi fost mai departe un ratacit. Acu' nu ca n-as mai fi, dar... e altceva. Emigrantul se descopera singur dintr-o data, limitat si neputincios. Nu stiu cum o fi fost cu altii, dar eu acolo am descoperit biserica, rugaciunea, speranta, rabdarea, increderea. Si, revenit dupa 9 ani, poate am surprins pe multi cat m-am putut schimba. Inainte mergeam la biserica doar de Paste; acum ma simt vinovat daca lipsesc o duminica.
Citat:
La asta se adauga si neplacerea celor peste care te duci, fiindca oricāt de iubitori de straini s-ar arata occidentalii, adevarul e ca nimeni nu se bucura sa-si vada tara invadata de straini.
Si se mai adauga si imaginea de milogi ai occidentului creata poporului tau, prin faptul ca īti parasesti tara pentru alta considerata superioara.
|
Asta e problema lor. Deja si noi am inceput sa fim invadati de altii mai saraci decat noi, desi n-am fi crezut ca pot fi si dintr-aceia. A imigra nu este un pacat, ci o incercare extrem de serioasa prin care tu poti sa cobori sau sa te ridici. Este o penitenta pe care tu ti-o oferi consient!
Parerea mea!