Citat:
În prealabil postat de windorin
Da, inteleg bine ce spui, insa nu ai inteles tu la ce m'am referit.
Eu atingeam exact fixarea pe Scriptura, care pierde din vedere o intreaga bogatie de vietuire crestina.
Sfanta Maria Egipteanca a vietuit numai in pustie. Nu a mai vazut chip de om timp de zeci de ani.
Cand Sfantul Zosima a intalnit'o, ea vorbea ca in Scriptura si stia rugaciuni pe din'afara.
De unde carti? De unde Scriptura? Nu erau de nici unele acolo, nici carti, nici oameni.
Duhul Sfant a salasluit in ea si a invatat'o toate, pentru vietuirea ei sfanta.
Sa citim neincetat Sfanta Scriptura, caci este o comoara fara sfarsit, insa mare grija in a nu o absolutiza.
|
Windorin, nu-ti face griji, am inteles la ce te refereai. Si eu cred la fel.. multi oameni s-au mantuit fara a citi Biblia, ci doar din invatatura bisericii (participare la Liturghie, discutii cu preotii..) ceea ce nici nu este de mirare, avand in vedere ca tiparul modern a fost descoperit in sec XV.
(Si pe mine m-a impresionat viata Mariei Egipteanca, in special aceasta parte: ca a invatat-o direct Sf. Duh ceea ce era de folos sa cunoasca.)
(Bineinteles ca nu minimizez importanta citirii Scripturilor, dar daca o facem de capul nostru si fara smerenie, nu ajungem departe).