Desi nu am avut rabdarea de a citi tot ce s-a scris la acest topic si desi risc sa repet idei care au fost spuse si de altii as dori sa impartasesc din prima si singura experienta legata de OD. Am avut posibilitatea sa stau cateva zile la o persoana care era un fel de lider in aceasta organizatie (in Piatra Neamt).
In primul rand vorbeau foarte mult despre Dumnezeu si intr-un mod foarte asemanator cu sectarii (nu as putea sa spun ce anume era sectar dar ca sentiment ca duh asta imi inspira) Am fost intr-o dilema totala, eram convinsa ca-s de alta religie si incercam cu o prietena sa ne dam seama ce e cu ei. Ne uitam pe pereti ai aveau icoane ortodoxe, rugaciunea la masa ortodoxa, o gasca de carti- o colectie intreaga de poezii...Plus ca faceau acasa adunare ca sa vorbeasca despre cuvantul lui Dumnezeu.
S-a scris pe acest topic ca cei din OD sunt de un real folos pt preot Eu ma indoiesc cu bold si caps lock! A face adunari acasa dupa liturghie este ca si cum preotul nu si-ar face treaba (nu ar avea timp etc) si atunci vin ajutoarele. Apoi nu am certitudinea ca cei care fac aceste adunari au niste informatii corecte. Ce studii au? cine monitorizeaza ce transmit ei?
Apoi mi se pare nejustificata ideea de ne aduna sa "vorbim" despre DUmnezeu si voia lui. Ce sa vorbim? Fiecare are duhovnic. Vine la biserica, aude predica si pentru ce doreste sa afle in plus intreaba preotul duhovnic care da raspunsuri si sub inflenta harului care este lipst oricui membru al OD (care nu e preot) Deci ce ma poti tu invata pe mine, ce raspunsuri imi poti oferi si ce te face sa crezi ca s mai bune, mai autentice decat cele pe care mi le pate da un preot?
Chiar si discutiile pe forum e mai mult o sursa de sminteala. De exemplu sa zicem ca este subiectul desore smerenie si vin eu sa scriu despre asta. Ce pot eu sa scriu? Experienta mea de smerit? ce am citit de prin alte carti? Smerenia se practica, despre ea vb cu preotul tau duhovnic, el iti va zice cum e cel mai bine pentru tine sa te smeresti si cand etc....
Daca eu vreau sa vad voia lui Dumnezeu cum ma poate ajuta membri OD? sau faptul ca as intra ina c organizatie? Adica sa inteleg ca ostasii participa cu vrednicie la ritualul liturgic fiindca au "inteles" iar bunica mea de la tara participa nevrednic ca nu a avut cine sa o lumineze.
Imi este foarte greu sa inteleg cine anume sau ce anume i-a investit pe membri OD cu chemarea oilor ratacite? Sunt asa niste oi si biserica a cerut ajutor? Stiu ca rolul de salvator, strangator de oi, exemplu care intoarce pe cel ratacit e unul atragator dar totusi sa traiesti cu ideea ca urmand calea lui Dumnezeu intr-o forma exemplara poti deveni indumator pentru altii mi se pare aberant din orice punct de vedere.
Ca si cum daca invat bine la mate asta ma face profesor.
Nenea la care am stat eu nu avea nici o pregatire teologica dar tinea adunari. Mai bine si-ar fi adunat mintile in cap
Sa ai o viata curata si frumoasa e super...Insa sa crezi ca asta te da de exemplu sau ca ai putea aduna oi ratacite deja mi se pare un semnal rosu aprins.
Ce am ami citit pe forum despre OD sunt confirmate si de cazul pe care il cunosc.
Spiritualitatea, credinta au valente foarte subtile, e multa taina si de accea adunarile sunt o metoda nepotrivita si nefolositoare. Nu degeaba preotul tine un cuvant scurt si in general nu este o creatie a sa proprie. A vb despre Dumnezeu e o responsabilitate f mare si chiar daca ai experienta duhovniceasca tot poti sa gresesti
|