Si pe mine ma nedumerea acest lucru, cand vedeam oameni impartasindu-se atunci cand dupa cunostintele mele nu se puteau impartasi( ma refer la perioadele de harti).
Si dupa cativa ani am invatat ca sunt doua situatii: regula generala si ascultarea de duhovnic. Regula generala este aceea ca trebuie sa postesti cateva zile inainte , sa te spovedesti si dupa aceea sa te impartasesti( asta e posibil mai ales in cele patru posturi de durata). Iar a doua situatie : ascultarea de duhovnic. Unul dintre duhovnicii pe care i-am avut, nu dadea voie unor ucenici sa posteasca sambata( cand nu pica in cele 4 posturi). In schimb, le dadea canon sa posteasca in fiecare luni, miercuri si vineri. Asta e un caz particular, ca atare nu poate fi considerat o regula.
Si in cazul impartasirii in perioade de harti, eu zic ca tine tot de ascultare, nu trebuie luat ca regula generala. Preotul cunoaste pe fiecare in parte, asa ca unora poate sa le dea dezlegare sa se impartaseasca desi mananca de dulce, iar altora nu.
|