View Single Post
  #656  
Vechi 03.01.2010, 00:57:01
AlinB AlinB is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 20.025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de hoinarul Vezi mesajul
Nu. Nu este vorba de invataturile lui Origen. Este vorba, spre exemplu, de invataturile unor Sfinti Parinti ca Iustin Martirul (despre moartea sufletului) sau Ioan Gura de Aur (despre pacatul Mariei, mama Domnului Iisus Hristos - vezi omiliile despre Evanghelia lui Ioan cap.2 vers 4), etc.
Ah, te referi la smecheria adventistilor cum ca Iustin Martirul ar fi sutinut faptul ca nu exista viata dupa moarte?
Sau ma rog, ca asta vreti voi sa intelegeti dintr-un citat scos din context?

Nu stiu la ce te referi cu Ioan Gura de Aur, n-am materialul la indemana nici timp sa-l caut.

Citat:
De altfel, un autor de lucrari ortodoxe spune:

"Acesti Sfinti si Părinti ai Bisericii au formulat uneori păreri personale care nu au coincis cu învătătura Bisericii, însă nu au făcut din ele dogme si nici nu le-au răspândit ca fiind neapărat adevărate. Există unele învătături gresite formulate de unii Părinti ai Bisericii, însă Biserica le-a trecut cu vederea întrucât autorii lor le-au prezentat doar ca păreri personale."

Gasesti astfel de afirmatii, aici:
http://www.odaiadesus.ro/dezacorduri.html
Si ce anume vrei sa demonstrezi? Asa cum am mai spus, oamenii nu sunt infailibili, Biserica da.
Asta spune Scriptura, asta este ceea ce se afirma si mai sus.


Citat:
Mi-ai pus o intrebare la care imi este rusine sa raspund. In FA (Faptele Apostolilor) vedem cum credinciosii nu daruiau zecimea ci mult mai mult: toata averea lor.

"toți cei ce aveau ogoare sau case, le vindeau, aduceau prețul lucrurilor vândute, și-l puneau la picioarele apostolilor" (FA 4:34,35)
Da, dar asta ramanea la alegerea lor, nu le punea nimeni cota.

Citat:
Si daca ai ceva contra zecimii, inseamna ca esti contra Domnului Iisus Hristos (vezi Matei 23:23).
Si poate nu stii, dar cunosteau si Apostolii VT, chiar veneau dintr-un popor care platea zeciuiala..cum de n-au impus-o?
Nu le era teama ca intelegerea ta gresita asupra unui pasaj al NT ii va pune impotriva Domnului Hristos?

Apropo, faptul ca atrage atentia asupra unui obicei care se practica atunci, aratand spre superficialitatea unora, nu inseamna ca acel obicei este neaparat si peren.

De altfel, v-ati luat libertatea de a ignora si alte aspecte practice ale Legii pe care nu le considerati actuale/necesare/etc. ma mir cum de n-ati observat ca nici zeciuiala intra aici.
Sa fie aceasta convenabila scapare singura? Desigur ca nu.

Citat:
Zecimea nu este obligatorie (poti sa nu dai nici un ban - ceea ce eu am si facut un timp), ci este un act de credinta si de multumire lui Dumnezeu, pentru ceea ce tot El ne-a dat.
Pe care culmea, primii crestini nu l-au practicat.
Cum ramane atunci cu caracterul "apostolic" al credintei pe care v-o arogati?

Citat:
Arumenteaza-ti spusele. Arata o invatatura adventista diferita de cea apostolica.
Si la ce ar folosi? In mod clar intelegem diferit ceea ce este apostolic si ce nu.

Citat:
Nimeni nu a spus ca vei "luminat automat". Dar, cercetarea Sfintei Scripturi cu rugaciune si cu dorinta sincera de a afla adevarul, duce la rezultate vizibile. Viata mea s-a schimbat mult in bine de cand m-am aplecat cu incredere asupra Cuvantului lui Dumnezeu (Sfanta Scriptura).
Pai daca pleci de la -1000 si ajungi pe la -680 in mod clar ceva s-a schimbat in bine. Dar tot pe minus esti.

Cu alte cuvinte, daca ai parasit niste pacate vizibile, nu inseamna ca esti sfant sau ai mantuirea garantata.

Dar, nu-i asa, oricum va considerati mantuiti doar in baza credintei, modul sau aparent de manifestare conteaza mai putin, nu?
In definitiv, lacomia, ignoranta, lenea, invidia, mandria, vorbirea de rau, etc. nu se afla printre cele 10 porunci, nu?


Citat:
Acest lucru functioneaza. Vad in jurul meu o sumedenie de exemple de oameni schimbati, pentru ca s-au increzut in Dumnezeu si au hotarat sa urmeze invataturile Lui, dezvaluite in Sfanta Scriptura.
Acelasi "argument" il invoca si altii de alte credinte care si ei invoca asistenta Duhului in intelegerea Scripturilor.
Si avand in vedere ca intelegere este diferita, dar rezultatele (dupa spusele voastre) identice, atunci cum iti explici asta?

Citat:
Si, cum orice lucru se cunoaste dupa roade... putem spune ca cercetarea Sfintei Scripturi (cu dorinta de a te supune invataturilor) aduce roade deosebite.
Depinde cat de deosebite le consideri tu. Daca te-ai lasat de fumat si betii poate ti se pare un lucru deosebit dar pentru cineva care n-a facut chestiile astea nu e atat de deosebit cat ti se pare tie..

Citat:
Toate poruncile lui Dumnezeu trebuiesc bine intelese si respectate.

Nu se bate moneda pe o singura porunca (te referi la porunca a patra). Iar in ceea ce priveste intelesul, chiar si invatturile ortodoxe sunt de acord cu modul nostru de intelegere.
Iata cum este explica porunca a patra in "invatatura de credinta ortodoxa":

"""""""""""126. Care este porunca a patra?

Porunca a patra este aceasta: "Adu-ti aminte de ziua odihnei, ca sa o sfintesti. Lucreaza sase zile si-ti fa in acelea toate treburile tale, iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tau; sa nu faci in acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tau, nici asinul tau, nici orice dobitoc al tau, nici strainul care ramane la tine. Ca in sase zile a facut Domnul cerul si pamantul, marea si toate cele ce sunt intr-insele, iar in ziua a saptea S-a odihnit. De aceea a binecuvantat Domnul ziua a saptea si a sfintit-o" (Ies. 20, 8-11).

127. Ce invata porunca aceasta?

Aceasta porunca invata doua lucruri, si anume: datoria muncii in timpul celor sase zile ale saptamanii si datoria de a sarbatori ziua a saptea, ca zi de odihna, inchinata Domnului
.
"""""""""""""

Dau si link-ul, pentru lamurire:
http://www.crestinortodox.ro/carte-8...ece-porunci-38

De ce nu respectati aceasta porunca, asa cum este explicata in invatatura de credinta ortodoxa?
Este o teologie gresita care din pacate si-a facut loc chiar intr-o carte foarte importanta.
Pentru omul obisnuit are mai putina importanta, dar in mod clar voua va da apa la moara.

Cauta "Ar. Cleopa Ilie - Calauza in credinta ortodoxa" si ai sa gasesti o opinie mult mai corecta dpdv teologic asupra acestei chestiuni.
Demonstrata cu Scriptura.

Ma rog, s-ar putea sa nu cadeti de acord asupra interpretarii/argumentarii, dar asta este..in definitiv fiecare cu lumina care o are (sau nu).

Oricum e bine sa o citesti, poate incerci sa nu mai vinzi (imitatii de) gogosari la gradinar..

Last edited by AlinB; 03.01.2010 at 14:44:24.
Reply With Quote