
03.01.2010, 15:55:39
|
Senior Member
|
|
Data înregistrării: 13.09.2008
Religia: Ortodox
Mesaje: 719
|
|
...continuare...
Citat:
Euharistia și unitatea Bisericii
Identificarea adunării euharistice cu Biserica lui Dumnezeu nu ar fi fost posibilă fără o prealabilă punere în legătură a Euharistiei cu conștiința despre unitatea Bisericii primare. Sf. Ap. Pavel, adresându-se Corintenilor, scria: „Paharul binecuvântării, pe care-l binecuvântăm, nu este, oare, împărtășirea cu sângele lui Hristos? Pâinea pe care o frângem nu este, oare, împărtășirea cu trupul lui Hristos? Că o pâine, un trup, suntem cei mulți; căci toți ne împărtășim dintr-o pâine”. În acest loc o importanță deosebită are ideea că „cei mulți” alcătuiesc „un trup”, identificat cu pâinea euharistică. Această legătură a dumnezeieștii Euharistii cu conștiința că „cei mulți” se unifică prin mijlocirea ei și în ea într-un singur „trup”, dar nu într-unul oarecare, ci în Trupul lui Hristos, devenind astfel nu una, ci unul, Însuși Domnul, este adânc înrădăcinată chiar în începuturile Euharistiei cât și ale Bisericii, lucru de care ne poate convinge o evaluare atentă a „Cinei celei de Taină”, în care se găsește originea Euharistiei. Cei mulți de la Cina cea de Taină ca și cei mulți din epistolele Sf. Pavel sunt adunați și se identifică în Euharistie: „Că o pâine, un trup, suntem cei mulți; căci toți ne împărtășim dintr-o pâine”.
Nu putem să nu ne gândim aici și la concepția Sf. Evanghelist Ioan despre unitatea celor mulți în „Fiul Omului”, strâns legată de Sf. Euharistie. Fiul Omului este cel care dă „mâncarea ce rămâne spre viața veșnică”. El este „Pâinea cea adevărată Care S-a pogorât din cer”. E clar că drept „Fiu al Omului” e prezentat chiar Domnul Hristos în relația Lui cu Euharistia. De aceea și comuniunea euharistică e descrisă ca o mâncare nu doar a cărnii Domnului, ci a cărnii Fiului Omului: „Dacă nu veți mânca Trupul Fiului Omului și nu veți bea sângele Lui, nu veți avea viață în voi”. Cu această calitate de Fiu al Omului, Iisus este înfățișat în Evanghelia a patra nu doar identic cu pâinea Euharistiei (Eu sunt Pâinea vieții), ci și ca realitatea prin excelență în care sunt cuprinși toți: „Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu rămâne întru Mine și Eu întru el”.
Prin urmare, pentru gândirea Bisericii primare, prin Euharistie „cei mulți” – noul, adevăratul Israel, cei care constituie Biserica – sunt o unitate care Îl închipuie pe Hristos până la deplina identificare cu El. Toate acestea demonstrează că Eclesiologia creștinismului primar, mai ales în ce privește unitatea Bisericii, nu poate fi înțeleasă în nici un chip fără referirea la dumnezeiasca Euharistie.
|
__________________
Ca sub stapanirea Ta totdeauna fiind paziti, Tie slava sa inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor
Amin.
Last edited by adam000; 03.01.2010 at 15:58:58.
|