View Single Post
Vechi 04.01.2010, 09:55:05
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Ca sf. Pavel vorbeste de nbunia crucii, ca exista nebuni intru Hristos, este alta mancare de peste decat nebunia adevarata.
Sigur ca exista si o definitie sociala a nebuniei, si daca esti altfel decta majoritatea poti fi considerat sarit, ciudat sau chiar nebun.

Insa nebunia adevarata, boala psihica exista. Traditie, ai cunoscut vreodata un bolnav psihic? Eu da. Este infiroator ce sufera acel om si cei din jur. Am cunoscut chiar o persoana a carei boli psihice se manifesta si sub forma de obsesie religioasa. Credea ca vorbeau ingerii cu ea si ii dezvaluiau pacatele altora. A ajuns sa ii atace, verbal si chiar fizic, pentru niste lucruri imaginare (stiu ca erau imaginare). Exista nebuni intru Hristos, insa exista si nebunie de tip religios.

Sigur, multe boli psihice vin din bolile spirituale, insa exista si boli, pur si simplu, asa cum exista boli fizice cauzate de defecte fizice. De la caderea lui Adam, natura umana este 'stricata' si arata defecte mai mari la unul, mai mici la altul. La unii, din motive misterioase stiute de Dumnezeu, apare aceasta forma infiroatoare de boala, boala psihica. Ar trebui ca noi crestinii sa facem tot ce putem sa ii ajutam, sa nu ii dispretuim, sa chemam preotul dar si doctorul.

Un psihiatru care nici macar nu este crestin (sau in fine, nu in sensul plenar) mi-a spus odata ca el crede ca bolile psihice au la origine o problema spirituala, si ca daca fiecare bolnav psihic ar fi tratat in acest sens, si cu o imensa intelegere, radbare, dragoste timp de ani si ani de zile, el s-ar vindeca. Impresionant!