View Single Post
Vechi 04.01.2010, 12:05:43
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Cred ca in cazul al doilea, nu este neaparat un paradox temporal si insasi paradoxul liturghiei, care ne face deja partasi la Imparatie desi suntem si in lumea asta. Pentru ca totusi la ortodocsi nu se fac speculatii prea multe despre momentul exact al transformarii, intreaga liturghie este momentul transformarii tainice a painii si a vinului. Este adevarat ca 'momentul puternic' este epicleza (rugaciunea de care zici) si 'amin' care se spune dupa (ar trebui sa se spuna de catre toti dar s-a pierdut aceasta traditie); catolicii spun ca transformarea se face exact in momentul cand preotul spune 'acesta este trupul meu.. acesta este sangele meu'.

Eu stiu de alta rugaciune, cea in care se spune 'amintinud-ne de ... si de venirea cea de-a doua' (dar cred ca rugaciunea asta face parte din cele care in Romania se citesc in taina de catre preot, inainte de 'Luati, mancati') Ne amintim de venirea a doua, care nu a avut inca loc.

Last edited by Fani71; 04.01.2010 at 12:18:35.
Reply With Quote