Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
Scopul meu este sa fac publicitate apei sfintite, ca cei care citesc posturile astea sa mearga de Boboteaza si sa ia pentru familiile lor aghiazma mare, sa o bea si sa se vindece de probleme si de suferinte. Cred ca multi ignora importanta sftintirii propriilor trupuri cu apa vie in aceasta saptamana cu totul speciala din an, cand Biserica ne da voie tuturor sa folosim aghiazma mare pentru sanatate.
|
Pai spune direct asa, era mai simplu si mai bine, nu sa aduci ca argument ceva ce nu reprezinta un argument. Pt ca daca omul nu constientizeaza sfintenia Agheazmei, atunci daca tu din greseala convingi un om sa ia Agheazma pt ca are moleculele nu-stiu-cum (in loc sa o ia pt ca e Apa Sfintita de la Dumnezeu), omul ala intr-un fel desconsidera (ca sa nu folosesc un cuvant mai dur) acea apa sfintita pt ca pune mai presus structura ei materiala decat sfintenia ei.
Citat:
Unii sunt mai sceptici si nu cred pana nu vad. Fericiti sunt insa cei ce n-au vazut si au crezut.
|
Pe cat de buna e intentia ta, pe atat de nefericita mi se pare abordarea asta cu structura apei.
Nu ai cum sa ii faci tu sa vada Duhul Sfant din Agheazma aratandu-le moleculele de apa, deci nu e un argument pt ca sa ii faci sa creada.
Lasa-l pe Dumnezeu si pe preotii Lui (care au Harul dat la hirotonie) sa descopere oamenilor lucrurile duhovnicesti. Noi oamenii, fara ajutorul Lui Dumnezeu nu putem sa convingem pe nimeni de nimic. In nici un caz nu putem sa facem pe nimeni sa creada cu argumentele noastre. Daca pana si diaconul in timpul Sfintei Liturghii se roaga la Dumnezeu sa ii dea lui "cuvant cu putere multa", cum crezi tu ca putem noi convinge pe cineva de cele duhovnicesti asa usor si mai ales invocand argumente materiale?
Citat:
Duhul Sfânt este invocat pentru a da putere propovăduirii cuvântului
Tipicul prevede ca diaconul, primind Sfânta Evanghelie de la preot și ieșind prin sfintele uși, să ceară binecuvântarea preotului rostind: „Binecuvintează, părinte, pe binevestitorul Sfântului Apostol și Evanghelist (N).” Această cerere ni-l descoperă pe diaconul care va citi Sfânta Evanghelie ca pe un evanghelist (binevestitor) care continuă lucrarea de propovăduire a sfinților apostoli și evangheliști. Binecuvântarea preotului subliniază continuitatea propovăduirii Cuvântului lui Dumnezeu mărturisind unitatea în rugăciune cu autorii Sfintelor Evanghelii: „Dumnezeu, pentru rugăciunile Sfântului, întru tot lăudatului Apostol și Evanghelist (N) să-ți dea ție, celui ce binevestești, cuvânt cu putere multă, spre plinirea Evangheliei iubitului Său Fiu, a Domnului nostru Iisus Hristos.”
Este o rugăciune către Dumnezeu Tatăl prin care este invocat Duhul Sfânt pentru a da putere cuvântului (mai precis pentru a da putere propovăduirii cuvântului după cum reiese din originalul grecesc) spre plinirea Evangheliei lui Hristos adică spre a face să rodească cuvântul în inimile celor care îl vor auzi: „Iar sămânța semănată în pământ bun este cel care aude cuvântul și-l înțelege, deci care aduce rod și face: unul o sută, altul șaizeci, altul treizeci” (Matei 13, 23).
|
Sa ma ierti, ca nu vreau sa-ti produc suparare. Vreau doar sa nu se sminteasca cineva din greseala (si sper sa nu smintesc nici eu pe nimeni prin cele ce le scriu).