@Cristiboss - in fine un raspuns super de la tine. Uitaem de acel link (il stiam). Da, acolo m-am lamurit!
Exista doua feluri de Impartasit: in post si in dulce.
Ceea ce stiam eu ca reguli, este valabil pentru perioadele de post. pentru dulce (deci Craciun, Anul Nou, etc.), nu trebuie sa postesti decat de la ora 24.00h pana te impartasesti.
Asta este cheia de fapt! Nu trebuie post in timpul anului in rest! Hurra!
Te poti impartasi simplu, oricand!
@Miha-Anca - nici pe mine nu ma reprezinta multi din marii duhovnici sau preoti. De ce sa ne reprezinte? Doar nu i-am ales noi.
Par. Schmemann cam are dreptate in acest citat totusi.
@lareine - nu stiu de ce gandesti asa. Stii daca in post nu, in sarbatori nu, in alte zile nu ca este slujba, ne mai intrebam pe alt fir de ce se ajunge la pacate de tip adulter sau malahie?
Casatoria este ceva pur si este o taina, lasata de Dumnezeu. Dar unii vad ca o neaga cu vehementa si indeamna sa ne batem joc de ea si de sotul/sotia.
Altcineva pe alt fir spune de ex. cat de mizerabil i se pare sexul (ca si alte aspecte fiziologice). Deci omul este ceva mizerabil, ar fi concluzia, fiindca astea sunt functiile lui biologice necesare. Asa l-a facut Dumnezeu si nu altfel.
Dar am deviat de la discutia firului.
Eu una m-am lamurit cu postul alimentar. Cel trupesc, cam tot asa ar fi. De la ora X, pana la impartasanie si mai mult nu se stie.
|