View Single Post
Vechi 05.01.2010, 19:44:51
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Multumesc mult GeorgeS.
@Andrei - acum ne-am lamurit cu totii! Hurra!
Ma bucur ca ti-a raspuns parintele. Tocmai vroiam si eu sa-ti scriu asta dar vroiam sa verific mai intai daca asa este. Cum la bisericile la care merg eu se spun cu voce tare si rugaciunile astea, accentul este mai mult pus pe diferenta dintre rugaciunile secrete (pentru memoria mea, cel putin). In cazul liturghiei sfantului Vasile, ele sunt mai lungi (si foarte frumoase).

Sophia, in legatura cu ce spuneai mai sus despre 'rugaciunile din taina', tu imi amintesti adesea de personajele de tip 'ingenuul' lui Voltaire, sau Parsifal, care pune intrebarea corecta, dintr-un anumit punct de vedere. Aceste rugaciuni nu au fost facute ca sa fie secrete, la inceput. Ele au devenit asa, din aceeasi cauza pentru care majoritatea credinciosilor au ajuns sa se impartaseasca rar: convertirea la crestinism a majoritatii, si incercarea de a opri profanarea 'tainei'.
Dupa parerea unora, ele ar trebui citite cu voce tare. Chiar in Romania am fost, la Bucuresti, la o biserica unde se facea asa.