Citat:
În prealabil postat de AlinB
De ce, pentru ca asa zice Dan Dennett sau ai incercat personal si n-a functionat?
|
Diferenta este ca noi nu avem Sfinti, adica autoritati absolute intr-o materie sau alta. Daca Daniel Dennett spunea vreo prostie, atunci nu-l baga nimeni in seama. Intamplator, ce spune el acolo despre teologie are sens.
Citat:
Teologia cere o implicare mult mai profunda decat una strict ratonala. Este una foarte personala, care implica toate aspectele vietii personale.
Deci, nu este pentru oricine si cei care sunt mai dezvoltati rational si realizeaza asta, prefera sa gaseasca false acuzatii pentru teologie in ideea de a-si ascunde lipsa de implicare/determinare in cercetarea profunda a aspectului teologic.
Deci sa intelegem ca e mai de preferat sa emiti ipoteze despre ceva decat sa cercetezi acel ceva..
|
Ma indoiesc ca poate exista o metoda de cercetare mai corecta decat cea rationala. Cu siguranta teologia, sau orice alta abordare mistica a cunoasterii, ofera niste raspunsuri suficient de neinteligibile incat sa ofere senzatia de "profund". Asta, din punctul meu de vedere, e doar o spoiala cu care nu merita sa-ti pierzi timpul.
Referitor la preferinta mea de a emite ipoteze despre ceva decat sa cercetez acel ceva, imi pare rau dar ai inteles gresit. Emiterea unor ipoteze e doar o treapta intermediara pe calea cunoasterii rationale.
Citat:
E calea cea mai usoara de a parea destept in fata celorlalti carora le place sa se creada varianta (ceva) mai moderna a maimutei..
|
:)
Nu inteleg ce vrei sa spui prin "varianta mai moderna a maimutei". Daca te referi la evolutionism, atunci corect ar fi sa spui ca noi si maimutele
avem un stramos comun. E o mare diferenta.
Citat:
De fapt ateul crede in multi zei, religia sa se numeste "Stiinta" iar zeii ei sunt "oamenii de stiinta" a caror afirmatii sunt crezute neconditionat, cel putin atat timp cat nu deranjeaza hilara poveste a Marelui Creator - Intamplarea.
Sa stii ca pana si credinta in Intamplare este un proces religios, este nevoia individului de a se elibera de responsabilitatea morala pentru faptele sale pe care altfel nu le poate controla intr-o maniera bine definita.
|
Asa cum am mai spus si despre Daniel Dennett, oamenii rationali nu au Sfinti. Si cu atat mai putin, nu zeifica alti oameni (eventual "de stiinta"). Daca omul de stiinta Cutare spune o prostie, atunci nu il baga nimeni in seama.
Cred ca inteleg ce vrei sa spui "credinta in Intamplare este un proces religios". Nevoia individului de a se elibera de responsabilitatea morala pentru faptele sale pe care nu le poate controla intr-o maniera bine definita (asa cum bine spui tu) poate fi denumita si "fatalism". Un fel "asta e, se mai intampla... n-am ce sa mai fac". Aduce un pic cu credinta in Dumnezeu: "asa a vrut Dumnezeu, ce sa-i faci...".
Citat:
Ca sa te citez: este o lipsa de onestitate si nu gasesc nimic moral, etic sau laudabil sa vorbesti critic despre lucruri care nu le cunosti.
|
M-ai citat gresit, nu cred ca am spus asta.