Citat:
În prealabil postat de sophia
S-a ajuns ca valoarea individului si a rugaciunii sale private sa nu mai aiba nici o valoare. Numai preotul duhovnicul si comunitatea trebuie sa fie si sa lucreze in numele individului.
|
S-a ajuns unde? S-a ajuns cum?
Citat:
Asta nu mi se pare corect, pentru ca la sfarsit, in fata lui Dumnezeu, tot singuri suntem, fara preotul sau comunitatea alaturi.
|
Depinde ...
Daca pentru tine preotul si comunitatea sunt o carja si nu o scara..s-ar putea sa fie o problema la un moment dat.
Citat:
N-avem voie sa facem nimic singuri, totul este o taina, in spatele altarului si etc., ne rugam numai cu totii la slujba.
|
Ia te uita! Dar de rugaciunea particulara ai auzit? Dar de post? Asta cine te ajuta sa-l tii?
Te deranjeaza ca exista altarul? Atunci poftim la mesa catolica.
Citat:
Daca ne rugam numai acasa, ca asa simtim (macar la un moment dat), ca nu putem merge in lume, la biserica, este pacat si este rau.
|
Asa simti..din ce motive? Da, se poate sa fie rau. Char nu vad ce ar fi bun in astfel de "sentimente".
Citat:
Iar preotul este tot om pana la urma. Pana la urma ajungem si noi precum catolicii si spunem ca cei din ierarhia bisericeasca sunt sfinti.
|
Nu sunt sfinti (depinde de nevointa personala) ci sunt sfintiti (adica pusi intr-o slujba si investiti cu un anumit har pentru a o oficia).
Citat:
Si asa har special au, marii duhovnici sunt sfinti toti, arhiereul este stapanul nostru, etc.
Trebuie sa avem grija putin.
|
Pai cred ca tu ar trebui sa ai cea mai mare grija.
Nu stiu cine iti sunt vecinii, dar se recunosc destul de bine amprentele gandirii protestante in afirmatiile tale.