View Single Post
Vechi 05.01.2010, 22:44:29
laurschepsis laurschepsis is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit Nu cred ca ai citit cu atentie

Citat:
În prealabil postat de stereox Vezi mesajul
...

Ca sa-ti dau doar un exemplu, ai spus in postul tau ca:
- ratiunea umana aspira la ratiunea divina, la randuiala Lui. Aici e vorba de eroarea de logica denumita "echivocare". Folosesti acelasi cuvant, "ratiune", cu doua intelesuri complet diferite, din care cel mult unul (primul) pot banui ca se refera la definitia din DEX. A doua oara il definesti ca fiind "randuiala lui Dumnezeu". Nu poti pune semnul egal intre ele, dar fraza suna ca si cum ai dori sa o faci. Eroare de logica.

....
Doamne-ajuta!

Nu spun ca ar merita cine stie ce mare atentie ce am scris, dar poate ca ai citit in graba si asa ti-au scapat unele amanunte.

Ca sa nu facem o postare fluviu, o sa ma refer acum doar la o observatie a fratiei tale: Iata ce am scris eu:

Ma tem ca avem intelegeri diferite fata de termenul RATIUNE. Pe Dumnezeu il cunosti inclusiv rational. Dumnezeu este si ratiune. Ratiunea umana aspira la ratiunea divina, la randuiala Lui. Altfel nu am mai vorbi despre armonie. Armonia divina in afara ratiunii ar fi haos si ar desfiinta implicit notiunea de iubire.

1. Ar fi fost eroare de echivocare daca as fi folosit acelasi cuvant cu sensuri diferite in acelasi argument. Ceea ce nu este cazul aici. ratiunea umana este una, randuiala divina alta. Raportul de complexitate intre cei doi termeni este similar cu cel dintre om si Dumnezeu, adica incalculabil. Deci nu ai cum sa pui semnul echivalent intre ratiune si randuiala. Poti specula, la limita - dar nu cred ca ne ajuta pe vreunul din noi daca incercam sa inlocuim dialogul constructiv cu unul speculativ - faptul ca am incercat sa lamuresc la ce se refera in acest context randuiala (am subliniat zona care poate fi suspectata de echivocare si am bolduit cuvintele care sustin "fara echivoc" ca nu poate fi o astfel de eroare de logica.

Mai clar: ratiunea umana este una, ratiunea divina alta, iar randuiala altceva. Nu exista echivalare semantica intre cele trei in textul meu.
Nu mai spun ca stim amandoi foarte bine ca ratiunea divina este conexa randuielii, iar aceasta din urma are o reprezentare diluata in ratiunea umana.

Iertare, trebuie sa intrerup putin.

Doamne-ajuta!
Parintele Arsenie Boca: Am vrut sa pun mana pe radacina durerii, care nu este alta decat pacatul... Rugandu-ma - pentru Pacea a toata lumea si pentru bunastarea Sfintelor lui Dumnezeu Biserici - aud deodata in urechea dinauntru infruntarea amarnica: "Nu te ruga de Mine sa le dau Pace, roaga-te de oameni sa-si schimbe purtarile, daca vor sa mai vada Pace pe pamant"..."

Last edited by laurschepsis; 05.01.2010 at 22:52:12.