Bunnn...Omule Bun,tu despre care Mircea Eliade vorbesti?citez din ce-ai spus:"Am citit cu muuulti ani in urma Istoria religiilor ",ma intreb oare ce ai inteles la acea varsta(ma refer la complexitatea temelor abordate),dar mai ales,cu ce-ai ramas lamurit dupa ce ai citit???
Tu afirmi:"pentru mine acele "Istorii ale religiilor" n-a insemnat mare lucru"
Morala la cele afirmate:
Mircea Eliade a scris ISTORIA Religiilor,nu ce spui tu...ISTORII ALE RELIGIILOR"...mare greseala(dar te citez:"mare lucru n-am inteles"si tot aici ...pledezi mult pe probabilitate, nu esti sigur de starea ta:"probabil sunt eu mai ciudat...da, era mai mult decat NIMICUL)"
Mentionezi:"daca intru intr-un Dex"(Dex-ul limbii române este cuprins într-un singur volume,deci..trebuie sa "intrii"in Dex...intelegi morala?...acum ne referim strict la ortodoxie,nu la dragoste(nu este relevant acum...)si acum este acum... "daca o sa caut in Istoria religiilor ce inseamna Ortodox,voi fi dezamagit fiindca acolo nu scrie mana celui care traieste ortodoxia"
Drag frate ...hai sa-ti citez cateva randuri din cartea lui Eliade",strict legate de cuvantul ORTODOXIE:
"APUSENII se nasc in catolicism. Rasaritenii ajung la ortodoxie."
"Ortodoxia e, pentru noi, Crestinismul autentic"
"Trebuie sa fim crestini - pentru a gasi un sens vietii, sens care sa intreaca simpla umanitate, si sa cuprinda din acel suc al metafizicii, care singur ne orienteaza."
"Crestinismul stapaneste sensul vietii - care nu e un sens tragic."
"Ortodoxia ne sileste sa renuntam la o parte din viata? Ortodoxia nu ne sileste nimic. Faptele pe care le facem sub inraurirea ei sunt fapte firesti, care nu ne mutileaza viata - pentru ca viziunea acestei vieti e schimbata. Un ortodox poate fi ascet sau pacatos. Ce insemnatate poate avea faptul acesta? Experienta religioasa, dragostea catre Hristos - ramane aceeasi."
"Asadar, orice drum ar apuca, o constiinta contemporana ajunge la crestinismul ortodox "
"Viata crestina inseamna siguranta valorii sufletesti si a per*manentei acestei valori. Asadar optimism, incredere, drum-drept, rodnicie."
"A trecut - intre noi si acele fericite prime secole dupa Iisus - istoria. Au trecut, deci, formatii spirituale care au barat drumul scurt catre ortodoxie. Daca voim sa ramanem sinceri pana la urma, trebuie sa marturisim: acei dintre ortodocsi care au dus o viata lipsita de nelinisti si experiente launtrice, nu sunt adevarati ortodocsi. Cred, poate; dar nu stiu ce sa creada si nu cunosc pretuirea credintei, cand sufletul se intoarce de pe pustiile invataturilor lumesti."
Eliade nu a fost niciodată un simplu „savant” neutral, spectator critic și detașat în lungul său periplu prin Istoria religiilor.În același timp, datorită lui Eliade, teologia creștină, contaminată în multe privințe excesiv de raționalismul modern, a devenit mai sensibilă la condiția religioasă a creștinismului.Da, intrând în polemică cu anumiți teologi creștini, Eliade le reproșează că nu au fost „la înălțimea misiunii lor.În lucrările sale Eliade a vorbit mereu despre „hierofanii”, despre descoperirea sacrului, despre delimitarea sacrului față de profan.Dumnezeu nu doar intervine, ca în iudaism, în istorie, lăsându-și amprenta propriei voințe asupra ei, ci și coboară El însuși în istorie, ca ființă istorică, făcându-Se om.Pe aceeași linie, Eliade consideră, însă, că esența mesajului creștinismului o constituie, în fapt, moartea și învierea lui Hristos în istorie, afirmând că „Iisus a pătimit în istorie și din cauza istoriei, dar a înviat împotriva ei, biruind-o și anulându-i teroarea și blestemul.S-a discutat mult despre „credința” sau „necredința” lui Eliade în funcție de valorile religioase și creștine despre care a scris. Celebrul dramaturg E. Ionesco sublinia într-un anume context: „Mă aflam la New York când am aflat vestea morții lui Mircea Eliade. Erudiția sa era fabuloasă. Pasiunea de cercetător, enormă: știa totul despre religii. Era de o asemenea discreție, încât niciodată n-am știut dacă era cu adevărat credincios sau nu. Dar a adus lui Dumnezeu servicii incalculabile. A creat credincioși și, prin aceasta, a schimbat spiritual o mare parte a lumiiEl este cel ce-a trecut prin toate doctrinele credințelor și religiilor, ale civilizațiilor și culturilor umane, avea termenii necesari de comparație și, dacă acum găsiți ce vedeți pe pereții acestei case (icoane și crucifix), e dovada că Eliade a voit să se vadă clar adeziunea sa sufletească la creștinismul ancestral, așa cum era el viu în familia sa din București. El a murit ca un creștin adevărat, căci el trăia în ultimii ani ca un monah oriental, devotat lucrurilor spirituale, consolat de forța creștinismului.Profilul creștin al lui Eliade reiese și din mărturisirea pe care d-na Lidia Ionescu Stăniloae o face în cartea sa, Împreună cu tatăl meu, Dumitru Stăniloae, legată de întâlnirea dintre cel mai mare teolog ortodox român, părintele D. Stăniloae, și marele savant, în casa acestuia din urmă, la Chicago (1982), cu puțini ani înainte de moartea sa:
„Mircea Eliade ne-a povestit de amintirile lui de la Paris… felul cum ajunsese în America… Din prima clipă s-a înțeles foarte bine cu tata și raporturile care s-au stabilit între ei au fost extrem de cordiale. …Mircea Eliade i-a cerut tatei să facă o slujbă și să-i binecuvinteze casa. A îngenuncheat concentrat și cu evlavie și și-a împreunat mâinile la rugăciune. Erau deja aproape paralizate, atinse de boala cumplită care l-a măcinat, și ne-a durut inima să-l vedem astfel, ca pe un trunchi de copac ale cărui ramuri începuseră să se usuce'
Acum...iarta-ma dar eu am citit mai multe comentarii de la tine...si spre stupoarea mea...
vad ca-i diseci si pe marii preoti(Cleopa,Argatu...etc)
Dragul nostru frate,citeste vietile lor(la cei care iti permiti sa-i analizezi) si apoi scrie,ataca,loveste,defaimeaza...
pana atunci...multumeste-i lui D-zeu.ca datorita lor...mai ne tine pe pamant.
Trudeste,patimeste,umileste-te ca ei...si vei fi mare...
acela care era canva cioban(Pr.Cleopa),afla tu...ca multi savanti i-a pus in mare incurcatura,lasandu-le doar tacerea.
Frate daca eu gresesc,Domnul sa ma lumineze,daca tu...Maica Domnului sa te lumineze.
Daca gresim amandoi,dragi crestini si frati din suflet ne iertati!
Pace noua!
Last edited by 11111111; 05.01.2010 at 22:54:03.
|