Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Intrebare: in ce masura ne reprezinta pe fiecare Pr. Schmemann?
Cu parere de rau constat ca pe mine nu ma reprezinta, caci sunt una dintre persoanele care si-au gasit refugiu in Sfintii Parinti; si atunci de ce sa citesc cartile lui?!?
|
Multumesc, Anca, ca ai citat acest text de p. Schmemann. Nu stiam nici de acest link. Jurnalui parintelui Schmemann este o carte superba, care ar trebui rumegata si rasrumegata (dupa parerea mea).
Nu cred ca ai inteles bine ce vrea el sa spuna despre aceasta 'refugiere' la sfintii parinti. El nu vrea sa ii nege sau sa refuze importanta lor. Prin refugiere el intelege un fel de inchistare, inchidere in litera parintilor, refuz de a-i aplica si la epoca noastra in mod viu. Nu stiu daca stii ca timp de secole ei nu au mai fost cititi in ortodoxie, in toata perioada dificila cand Biserica ortodoxa s-a aflat in majoritatea locurilor in imposibilitatea de a avea un invatamant religios autentic. Cand au fost redescoperiti, s-a trecut adesea la un fel de idolatrizare a lor. Nu peste tot, dar exista aceasta tendinta.
P Schmemann vrea sa spuna in acest text ca ortodocsii tind sa transforme ortodoxia intr-un muzeu, sa nu traiasca in prezent ci in trecut.
Daca am trai in trecut am citi si 'rumega' scrierile parintilor ca pe o hrana datatoare de viata...