View Single Post
Vechi 07.03.2007, 22:09:06
antora antora is offline
Junior Member

Data înregistrării: 05.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Va_iubesc
Care mai e situatia prin Romania? Oamenii su inceput sa se impartaseasca ceva mai des sau numai in posturi? Voi cum faceti?

Elena
Imi permit sa-mi exprim ,doar ,o opinie. Intr-adevar , a te sau a nu te IMPARTASI des,este o problema ,in sensul ca ,mirenii ,cu vederi religioase (unii ,practicanti chiar) sint ,oarecum dezorientati ,si/sau dezinformati(de catre ,unii,duhovnici,dar si de propria lor ignoranta - a unora- ,sau din refuzul de a se informa ,direct ,la sursa -caci sint destule surse,Slava Domnului ! Preotii induhovniciti ,in primul rind,care-ar putea sa dea cele mai propice sfaturi ,functie de fiecare ucenic in parte).
Stiut fiind faptul ca IMPARTASANIA este apogeul ,prin excelenta ,a SFINTEI LITURGHII,este cert ca ar trebui ca ,fiecare dintre noi, sa doreasca sa se impartaseasca cit mai des cu putinta. Evident ca pentru aceasta iti trebuie o oarecare pregatire.Nu te poti prezenta asa ,oricum ,inaintea lui HRISTOS. Dar nici sa nu te duci ca,vezi Doamne! esti un spurcat,si nu esti vrednic. Cine-i vrednic? ,intreb.
Eu,sint de parere ca atita timp cit participi la Sfinta Liturghie,n-oi fi tu chiar un sfint dar nici un drac nu esti.Si ,mai cred ca nu te duci la Cina ca sa nu maninci.Pai ce te invita cineva la masa ,a pregatit bucate ,bune,stiind c-ai sa vii ,si tu ce faci? Nu gusti? Sa vezi cit sint de grozave?! Pai nu te gindesti c-ai putea jigni gazda.
Oameni buni,eu cred ca, la Sfinta Liturghie, cei care mergem,sintem chemati.Invitati,ca sa zic asa.Si ,noi ce facem ?Nu mincam? Nu gustam din CINA? Din Cina pregatita,noua celor chemati.Invitaii lui Hristos?
Veniti la CINA DOMNULUI !,zice Hristos.
Eu nu am auzit sa fi zis ,veniti numai voi cei care v-ati impartasit ,doar acum un an ,sau acum 40 de zile ! A zis veniti la CINA DOMNULUI ! Si a mai zis: LUATI! ,MINCATI! FACE-TI ACEASTA IN AMINTIREA MEA(INTRU POMENIREA MEA)!Adica vesnic.Asa cred eu.
Uitati,oameni buni, ca Domnul Hristos l-a impartasit pina si pe IUDA,in joia aceea,inainte de tradare. Ce ? Imi puteti aduce ,cumva,argumente ca HRISTOS nu stia ca IUDA il va trada ? Si ,totusi ,l-a impartasit.
Cunosc un parinte care ,intr-o zi ,multe ispite avind inainte de Sfinta Liturghie,ispite de care stiam, impartasindu-se totusi,in ziua aceea ,a venit ,radiind de bucurie, la mine si mi-a zis: mai,m-am impartasit ! Cu nevrednicie dar,m-am impartasit! Ii simteam vibratia sufletului,in vorbele alea. Ce credeti ca nu stia ca se arde? Va spun ,cu sinceritate , ca nici macar nu mai avusese timp sa se spovedeasca,cel putin din 2 motive:1) era foarte tirziu cind ajunsese la Slujba si,
2)duhovnicul lui ,se afla in alt oras ,la o alta Biserica decit cea in care se oficia Sf.Liturghie (il dusesem cu masina si stiam multe dintre problemele lui,mihnit imi povestise, tot timpul cit a durat drumul, niste situatii neplacute cu care se confruntase ,inca de dimineata). Nici nu-si ceruse iertare,asa cum cere datina, de la cei cu care nu era in PACE. Prin urmare ,eu cred ca ,important este sa constientizam ca impartasania nu-i un lucru oarecare.Nici nu sint in asentimentul unor preoti care te opresc de la impartasanie, din te miri ce motiv,numai de ei stiuti,desi ei se impartasesc ,cu toate ca au "OMIS" sa respecte macar minimum de decenta ...Sint destui. Fiti siguri! Cunosc cel putin o duzina. Nu-i judec -asa cum as putea fi acuzata-,ci ,doar constat.Si constat cu amaraciune. Adica ,de ce ei sa fie vrednici si eu nu? Cine-i vrednic? De ce sa dea cu piatra ,nepermitindu-mi sa ma impartasesc ? Nu el ,preotul ,m-a invitat la CINA ,ci INSUSI DOMNUL HRISTOS.Daca Domul Hristos m-a invitat ,cine-i el,preotul,ca sa nu-mi dea s-a maninc? Este el ,preotul, mai presus de hristos? Ca sa hotarasca el asta? A-mi da sau a nu-mi da,mie,din CINA DOMNULUI,pe care ACESTA a pregatit-o pentru mine?
Stiu ca multora n-o sa le placa ce-am spus. Dar,acesta-i punctul meu de vedere.
Stiu preoti care ti-ar da voie si stiu si preoti care nu ti-ar da voie sa te impartasesti prea des.
Stiu ,chiar, si preoti care sint pentru impartasania de fiecare zi.
Important este sa stii sa duci o viata care sa te recomande la...DUMNEZEU.Atunci totu-i in regula.Nimeni nu te poate opri sa te impartasesti.
Eu nu cred ca spune cineva o rugaciune ,de dimineata,cind se scoala ,si apoi toata ziua si-o petrece ,traind ca un salbatic. Refuz sa cred asta.
Ma iertati!,daca v-am suparat ,pe unii dintre voi.
IERTATI- MA Sfintitilor parinti!
Sa aveti LUMINA-n suflet!
Reply With Quote