Subiect: preotul fumator
View Single Post
Vechi 07.01.2010, 00:13:40
moshu's Avatar
moshu moshu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2008
Locație: Tg-Mures
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru moshu
Implicit

Vad ca nu se mai vb pe acest topic, deci cam pot sa scriu asa-zisul ultim post pe el, desi daca ar mai veni cineva cu alte argumente, as dezbate bucuros.

Va spun cu o mica sfiala ca, de fapt, eu nu sunt preot in devenire; am studii ingineresti, iar locul meu de munca este... nu conteaza unde lucrez. Fumez, intr-adevar, dar am renuntat de ceva vreme (propozitia nu e formulata gresit - e corecta pentru mine ). Cat despre minciuna mea, am vazut ca multa lume vorbea din suflet cu rautate spre acesti preoti, si am decis ca si ei merita sa aiba un "avocat al diavolului", deci de-aceea le-am luat apararea. Nu cred ca e o minciuna vinovata, sunt multe pilde care ne spun de minciunile care nu sunt considerate pacat, exemplu, de politia care il cauta pe ucigasul spovedit, si care il intreaba pe preot de el. Nu cred ca ar trebui sa fie considerata pacat aceasta minciuna, desi am simtit in constiinta acest lucru, si ma speriam la fiecare mesaj privat (cu la multi ani etc) ca voi primi o tragere de maneca. Si in fond, ar trebui sa fiti bucurosi ca nu am ales sa fiu pe forum un avocat al homosexualilor! La cata imaginatie am, cred ca ar fi iesit trasnet!

Totusi, putem concluzia intr-un fel, si, pentru ca fiecare concluzioneaza personal, imi expun concluziile mele:
1. Tigara e ceva rau si nesanatos, insa nu trebuie exagerat, ca fumatorii sunt ucigasi si sinucigasi (ca in articolul acela cu statisticile alea ilare). E adevarat ca filozofand, putem spune ca orice pacat e pe acelasi nivel si ca e egal, ca nu se pot compara pacatele etc, insa daca suntem mai practici, e logic sa intelegi ca o crima e un pacat mult mai mare decat fumatul.
2. E o patima rea, e un pacat, si e un lucru rau sa fi dependent de fumat
3. Spiritul ortodox ne spune sa tragem de maneca pe oamenii care gresesc si pacatuiesc, insa nu in public, ci in privat, in soapta, cu sfiala si rusine, si intr-un stil in care sa nu ii jigneasca sau sa se mahneasca/supere etc. Insa ceea ce am vazut eu pe acest forum e departe de a fi un pacat strain tipic! Vorbe ca: ma dezgusta preotii care fumeaza, mi-as schimba duhovnicul, nu i-as mai pupa mana, nu as primi Sf. Taine de la el, nu provin dintr-un spirit ortodox. Provin mai degraba din idei preconcepute si subiective (urasc pe omul care fumeaza doar pentru ca eu nu fumez, insa il compatimesc pe cel ce barfeste pt ca si eu fac asta), zavistie, judecare de semeni, intoleranta, comunism. Si ar mai fi. Concluzia mea personala de la punctul 3. este, asadar, ca userii ar trebui sa nu fie atat de critici, sa fie mai cu rusine, mai toleranti si deschisi pentru compatimire, nu pentru imputare! Mai ales ca multi oameni care fumeaza s-au apucat din cauza unui necaz, exemplu concret fiind eu insumi + mai multi prieteni care ii cunosc. Tu ii arati celuilalt barna din ochiul lui, si lui asta ii mai trebuia acum, el se mahneste ganditu-se la necazurile lui!
4. Sf. Taine sunt valide evoluate de preotul pacatos. El va da socoteala pt aceasta patima asa cum vei da si tu, individual, puterea Domnului ramand asupra preotului pentru liturghie si Taine.
5. ory, mesajul tau e un mesaj tipic, e mesajul stereotip despre care vorbeam la punctul 3. Probabil ca ai mai multe argumente solide si convingatoare in el, dar nu e unul... ortodox. iar scuzele pentru asta, cat si a celorlalti, sunt scuze incredibil de lase si neadevarate, doar ca sa va legitimeze critica pacatoasa pe care il faceti: Am vorbit astfel fiindca vad ca vorba buna te incatraneste [ory]. Dar spune-mi, rogu-te, o singura vorba buna de pe intreg topicul, adresata mie de catre un user. Pline de falsitate sunt si mesajele care incep cu: nu te judec, dar... si apoi continua o gramada de... Voi, oameni buni, chiar nu vedeti ce scrieti? Va cititi posturile, sau doar le scrieti? Asta e echivalent cu: te rog frumos sa nu te superi, dar te voi injura. Concluzia mea e ca voi, cu aceste sfaturi insistente si in gura mare puteti sa conduceti pe un fumator la ura si ocolirea de voi. Putina cumpatare! Nu noi il judecam pe fumator, nici pe preotul fumator, ci Dumnezeu! Sa ne vedem fiecare de partea noastra, de viata noastra.

Dumnzeu sa ajute omului pacatos!

http://www.youtube.com/watch?v=Q4027l_BsDE&NR=1 - it's supposed to be funny like me!
Reply With Quote