View Single Post
Vechi 07.01.2010, 16:25:06
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Totusi, nu vad ce are de a face contrastul intre intelectual si om simplu aici. Nici Schmeman, nici Affanasiev nu au zis undeva, dupa cunostiinta mea, ca mansatirile sunt pentru oamenii simpli. Si nici eu nu am aceasta impresie. Nu cred ca neaparat intelectualii de tip vestic o au, pentru ca mai ales in vest, manastirile (catoclice, da) au fost cele care au participat cel mai mult la dezvoltarea si mentinerea culturii in epocui intunecate si in rest. Acolo erau scolile, iar calugarii erau cei mai cultivati, in general.
De altfel, nici tu nu imi pari lipsita de cultura ;-)
Nu as vrea sa te contrazic, pentru ca mi-as dori sa fie adevarat ceea ce spui si realmente nu am date necesare sa imi formez o parere.
Cum eu traiesc in occident si aici este casa mea, unde mi-am petrecut mai mult de jumatate din viata si und eimi este sotul si copilul (copiii in curand), recunosc ca ma intereseaza acum mai mult cum putem deveni sfinti, cum putem duce o viata crestina in occident. Nu as vrea sa ma refugiez in ganduri despre cat de spiruituala este sau nu o anumita alta societate care exista, desi, sigur, ma pot infrupta din lucrurile bune care ies de acolo, profitand de faptul ca acolo m-am nascut si cunosc limba.
Nu stiu cat de in puf am trait noi neaparat in ultimii 20 de ani, si noi am trait lucruri grele, si noi am trait saracie si umilinte si greutati, de alt fel ca cei din Romania. Stii bine ca nici in occident nu vine totul pe tava.
Faceam referire la cele scrise de Pr. Petroniu Tanase... si la criticile aduse de Pr. Schmemann Ortodoxiei, in sensul ca aceste critici ale lui nu sunt valabile pe teritoriul romanesc.
Reply With Quote