Cert este ca a fi mama care doar sta acasa si educa copiii (nu, nu este putin lucru) este un lucru foarte modern. Nicicand in societate, nici in societatile predominant agrariene, sau cele industrialiste, o femeie nu putea sa stea sa aiba grija de copiii -- uita-ti-va la tara, daca ai pamant, trebuie lucrat de toate mainile disponibile. A tine femeia cu copil mic acasa primavara era si este un lux pe care un taran gospodar nu si-l putea permite. Stiu din familia mea -- copiii mici, chiar si cei sub doi ani erau lasati singurei acasa cu minima si sporadica supraveghere din partea unei rude mai in varsta. Daca se intampla o nenorocire, se intampla, spuneai "Doamna apara-ne si pazeste-ne" si duceai viata in continuare. Sau daca nu erau lasati acasa, erau luati la camp si lasati la umbra, nu avea mama timp sa stea sa ii citeasca povesti, sa il invete literele (nici ea nu le stia oricum), sa se joace cu el, sa il pupe, sau alte chestii din astea. Nu spun ca lucrurile astea sunt rele, sau fac rau copilului, nicicum, spun doar ca nu sunt atat de traditionale pe cat vor unii sa creada.
Apoi a fi casnica in trecut insemna mult, mult mai mult decat a educa copiii. Pe vremuri, destul de recente, nu existau masini de spalat, aragaze moderne, cuptoare cu microunde, lumina electrica, asa ca femeia de obicei isi ocupa mare parte din zi cu cu totul altceva decat cresterea copiilor.
Cumva in mediile ortodoxe mai traditionaliste s-a format ideea cum ca idealul pentru o femeie este sa fie casnica, si ca faptul ca totusi trebuie sa lucreze este un compromis mare care duce la destramarea familiei, sau oricum la pervertirea familiei traditionale, la copiii needucati si necredinciosi, etc... Eu spun ca trebuie sa fie facuta diferenta intre a avea o cariera si a fi carierist, fiindca sunt lucruri diferite.
Last edited by Noesisaa; 07.01.2010 at 20:05:01.
|