Citat:
În prealabil postat de Noesisaa
Am inteles ca acele strofe asa zis cenzurate din Prohodul Domnului au fost de fapt adaugate prin anii '30, si nu au fost scoase de ieri de azi, ci de cateva zeci de ani. Nu stiu daca este exact, dar chiar sa nu fie, nu stiu cu ce mi-ar intari mie trairea crucificarii Mantuitorului nostru niste strofe in care sunt apostrofati si facuti cu ou si cu otet evreii ca neam...cand stim foarte bine ca nu (numai) pentru pacatele lor a trebuit sa indure Hristos, ci si pentru ale fiecaruia dintre noi, si a celor care vor fi dupa noi si asa mai departe.
Cat despre Sinodicon -- ce idee, sa re-anamentizezi, an de an, oameni de mult dusi pe cealalta lume, poate demult in iad, poate nu, ca sa afirmi biruinta ortodoxiei. Nu stiu daca in asta sta frumusetea ortodoxiei, si daca este sa vrei sa atragi spre ortodoxie cam pe orice eterodox, in nici un caz nu ai sa reusesti cu sinodiconul. Si apoi logistic vorbind: are 18 pagini!! Oricat de destept ai fi pur si simplu nu te poti concentra asupra a ce se citeste atat de mult.
|
versurile cenzurate din slujba prohodului nu au ca scop jignirea evreilor, ci ne vadesc noua greseala unora dintre ei, ca noi sa ne putem feri de ea, sa nu devenim si noi cu duhul asemenea evreilor care l-au respins pe Hristos.
despre sinodicon: re-anatematizam invataturi, pentru oameni ne rugam. pe directia a ce ai spus tu... de ce tot mai avem sarbatori? aceleasi an de an, ca deja ne-am plictisit de ele! :)) dincolo de gluma, gestul ne reaminteste de vesnicie. fiecare lucru ce tine de Biserica se savarseste PURUREA in Imparatia lui Dumnezeu. Si Biserica de pe pamant trebuie sa fie o icoana a celei din cer. de aceeea sarbatorile se repeta an de an.