View Single Post
Vechi 09.01.2010, 13:32:14
stereox's Avatar
stereox stereox is offline
Member

Data înregistrării: 04.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurschepsis Vezi mesajul
Doamne-ajuta!

As putea fi de acord cu fratia ta daca am formula asa: Daca nu poate fi definit exact, atunci studiul nu poate fi finalizat integral in termeni rationali.
Sunt de acord cu formularea ta, cu o singura mentiune. Daca nu poate fi finalizat in termeni rationali, atunci nu poate fi finalizat deloc. Sau, daca insistam s-o facem, atunci trebuie sa fim constienti de probabilitatea foarte ridicata ca orice concluzie sa nu fie de fapt decat autoamagire.

Citat:
În prealabil postat de laurschepsis Vezi mesajul
Doamne-ajuta!

De aceea, si pe baza experientei personale, spun ca Dumnezeu poate fi cunoscut pana la un punct rational, doar rational. Sinceritatea demersului cunoasterii Lui este singura conditie necesara pentru studiul de inceput. Daca vrei sa afli cine este Dumnezeu, si esti sincer interesat atunci nu vad nici un motiv care sa te impiedice sa iti alegi un duhovnic care sa te ajute sa exporezi un domeniu care te invecineaza cu infinitul. O poti face si singur - eu am pierdut multi ani neglijand acest ajutor - dar recomand apropierea de un duhovnic incercat tuturor celor ce doresc sa depaseasca cat mai repede studiul strict rational.

Doamne-ajuta!
Din pacate, aici se produce ruptura dintre noi: eliminarea (dupa un punct) a ratiunii si interventia experientei personale. De aici incolo avem doua definitii complet diferite si ireconciliabile despre cunoastere.
Cat despre apelul la un duhovnic, am mai spus-o si o repet. Nu am nevoie din acelasi motiv pentru care nu am nevoie de un astrolog. Amandoi mi-ar vorbi in termeni anti-rationali despre fenomene anti-rationale.