privitor la impartasirea deasa
am citit din intamplare mesajul scris de SOPHIA pe acest forum... Ca sa intelegeti mai bine ceea ce va voi spune, voi incepe asa: eu am absolvit fac. vara trecuta si apoi am venit la familia mea in italia; ei erau veniti in italia cu cativa ani inainte. religia mea este crestin ortodox de rasarit( pastratori ai calendarului iulian - pentru cei care nu stiu cine sunt cei pe stil vechi in romania);
cand parintii mei au venit in italia au fost gazduiti de un episcop italian, dar si el ortodox de stil vechi. Acest P.S. tine de Biserica greaca de stil vechi, care practica impartasirea deasa. P.S. a cunoscut si traditia Bisericilor romane si ruse, care nu au aceeasi traditie privind impartasirea deasa.
nelamurirea sophiei o aveam si noi, romanii din italia, si cum P.S. organizeaza sedinte de catehism in fiecare saptamana din cele 4 posturi, si nu numai, am avut ocazia sa vorbim pe larg despre accest subiect, avandu-l ca indrumator pe Sf. Nicodim Aghioritul, care a scris o carte care sustine impartasirea deasa, si pe seama careia s-a facut un sinod in grecia cu participarea si celorlalte Biserici (daca sunteti in romania si puteti face rost de cartile lui poate va lamuriti mai bine)
astfel am inteles urmatoarele:
- Sf. Impartasanie nu se ia pentru vrednicie, fiindca nimeni, fiind om nu e vrednic deplin vreodata cat traieste, ci se ia pentru a ne curata de pacate; si dupa cum a mai spus cineva pe acest forum, dupa cum mananci in fiecare zi ca sa cresti, asa si Sf. Impartasanie, luandu-se mai des, te ajuta sa cresti duhovniceste;
- deci, marturisirea care precede Sf. Impartasanie nu ea ne curateste de pacate ci: odata, duhovnicul vede daca nu cumva am savarsit acele pacate mari care ne exclud de la Sf. Impartasanie, adica de comuniunea cu Domnul Hristos - vi le voi scrie intr-un alt mesaj - ; apoi cuvantul marturisire vine din greaca si inseamna pocaire, adica constientizarea pacatului si intoarcerea ferma la a nu mai face asa ceva -il voi mai inrteba o data pe P.S. mai clar si va voi spune;
- Sf. Impartasanie are puterea de a arde pacatele mici, fare stiinta sau din neputinta, si doar Ea ne curata si hraneste sufletul; unii crestini zic : ei, macar sa apuc sa ma marturisesc si mi se mai usureaza din pacate, dar nu e deloc asa;
- in vremea Sfintiilor Parinti(care sunt considerati cei din epoca de aur a Bisericii: Sf. Ioan Gura de Aur, Sf. Vasile, etc), nic nu exista Marturisirea ca Taina in Biserica, ci doar in cazul pacatelor grave, amintite si care excludeau pe crestin din Biserica pana la indeplinirea canonului si era readmis;bineinteles ca erau povatuitori duhovnicesti;
- Modul de structura a Sf. liturghii are tocmai sccopul de a se "obtine " in final Sf. Impartasanie, si cantarile care le spune strana in final, atesta faptul ca, crestinii trebuie sa se impartaseasca;
- apoi si faptul ca preotii se impartasesc la fiecare Sf. Liturghie chiar daca e perioada de post sau de dulce, chiar daca nu sunt mai sfinti ca mirenii, dupa cum ssutin si ei;deci, nu exista deosebire;
- apoi daca cititi istoria Bisericii, veti vedea ca inca din timpul Sf. Ioan Gura de Aur, acesta se plangea de o impartasire rara, chiar foarte rara a credinciosilor si fara nici o pregatire. de exemplu intr-o sriere de-a sa ii certa fiindca crestinii obisnuiau sa se impartaseasca doar la Paste si al Boboteaza (cred ca pe atunci inca nu se sarbatorea Craciunul separat) si atunci fara nici o pregatire, de parca ar fi fost sarbataorea car-i sfintea iar nu Sf. Impartasanie; deci vedem ca rara impartasire nu este o traditie ci o slabire a ravnei credinciosilor, si poate ca totusi, cred eu(parere mea), ca sa se faca o anumita pregatire, s-au obligat credinciosii de a se impartasii in cele 4 posturi, ceea ce a dus la o traditie;
- in urma celor scrise, si ar fi mult mai multe de spus, eu si familia suntem de acord cu P.S. si urmeaza sa facem ca grecii, aici in italia cat stam;
stiu ca nu putem face o revolutie, dar incet incet poate se clarifica lucrurile;
eu am gasit o carte in biblioteca PS.-ului , scrisa in romana, de Sf. Nicodim Aghioritul, editia din 97 cred, cu privire la aceasta.
va recomand sa cautati carti despre Sf. Nicodim Aghioritul, si poate mi le recomandati si voi.
de asemenea am intalnit multi oameni care sunt de acord cu deasa impartasire. si sa nu credeti ca se va ajunge in mandrie, caci daca stii ca te impartasesti pentru nevrednicia ta, si O iei ca pe un medicament, te vei feri. si in adevar pentru asta ne-a fost data de Mantuitorul!
si cu privire la pregatirea dinainte, este de ajuns sa respecti randuielile bisericii privind postul in zilele de miercuri si vineri, unii si luni daca vor, si cele 4 posturi ,si fiind in legatura cu duhovnicul tau , stii ca nu esti oprit din cauza anumitor pacate mari.
sper ca in curand sa va mai dau alte informatii
Doamne ajuta!
Sarbatori fericite!
|