@Zaharia_2009 - eu am alte informatii.
Off topic: Mai intai am inteles ca esti si medic si teolog? Teolog as crede, dar medic? cand esti asa de departe de oameni?
On topic:
1. Inainte de revolutie, eu stiu ca cei ce mergeau la teologie
nu faceau armata si de aceea se si duceau multi spre teologie.
Erau probleme si suferinte mari cu armata pe vremea aceea.
Acum e bine ca s-a scos obligativitatea.
Nu stiu dupa revolutie cum a fost.
Am auzit si unele informatii cum ca totusi se facea inainte armata si la teologie. Nu stiu unde este adevarul.
2. Am gasit si un canon (voi vorbiti mereu de ele si ma tot puneti si atunci le-am luat si eu la rand si am sa vi le servesc unde este cazul.
Deci:
http://canoaneortodoxe.net/can_apost.html
Acolo, la nr.83 scrie clar: preotia si oastea sunt incompatibile.
3. Sfintii care au fost militari - eu aici am nelamuriri. Nu stiu ce fel de armata au facut, in serviciul cui. Pentru ca sunt niste diferente.
Am impresia ca in acest caz militaria si razboaiele sunt spuse si in mod metaforic. Se vorbeste de ex. de oastea Domnului. Ori asta este metaforic, nu este vorba de militari propriu-zisi ci de laici in slujba credintei.
Poate ca acest stil metaforic apare in cazul acestor sfinti.
Cu cine au luptat, in ce scop si pe cine au avut de ranit/omorat.
4. Exista unele exceptii - de ex. la domnitorii care au fost canonizati si care au dus razboaie. Ei au luptat pentru apararea neamului. Probabil ca nu se pune.
Altfel eu raman la parerea ca : omorul de om este omor, indiferent in ce scop si nu are compatibilitate cu credinta.
Se si spune undeva (pentru multe religii), ca aceia pentru care exista contradictie cu religia lor, sa nu faca armata. Au dezlegare.