În prealabil postat de ancah
Am recitit postarile de pe acest topic si ma doare inima de cate se spun aici.
In primul rand imbracamintea preotului: totul are o semnificatie, nimic nu e la intamplare, nici chiar firul auriu. Daca noi nu ne pricepem la simboluri, in orice caz ne pricepem la critica.
Si chiar daca nu ne pricepem la simboluri, care dintre noi, cand primim musafiri nu ne imbracam frumos? Cu atat mai mult preotii, care duminica de duminica nu se intalnesc doar cu enoriasii, dar mai au si musafiri de vaza: inainte de inceperea slujbei vine Maica Domnului, iar la Liturghie Domnul Nostru Iisus Hristos.
In ceea ce priveste preotii, acestia sunt cei carora ne spovedim si care ne iarta pacatele, ca si in cer sa fie iertate. Nici un alt om, oricat de iscusit ar fi, nu poate face acest lucru.
Si in general, cred ca vorbim prea mult despre preoti, ne dam cu parerea ca la coltul blocului, fara sa avem habar despre ce vorbim. Nu am vazut pe nimeni vorbindu-si de rau cardiologul, de exemplu.
Cred ca acest topic a fost facut in primul rand pentru a sublinia niste trasaturi pozitive, poate deosebite la preoti; sau in ideea de a ne recomanda unul altuia sa mergem la un preot bun, pe care l-am intalnit, cum s-a spus despre Pr. Paul de la Biserica Sf. Nectarie din Bucuresti.
V-as ruga sa schimbam tonul de critica intr-un ton de dragoste, de iubire, caci intr-o buna zi vom da socoteala de fiecare vorba spusa sau scrisa si atunci va fi prea tarziu pentru regrete.
Daca avem ceva negativ de semnalat, sa spunem preotul X a facut si a dres. Dar este inacceptabil sa mai dam in toata preotimea si apoi tot noi sa ne intrebam unde sunt preotii buni, ca nu mai sunt.
Va rog sa-mi scuzati stiul atat de direct, dar daca citesc cei de la alte culte si secte, e normal ca dupa aceea sa ne arate cu degetul si sa se intareasca in convingeea lor, ca ceea ce fac ei este bine, atragand si pe altii din randurile noastre.
Sa nu fim noi cei care dam in propria biserica si Il rastignim iar si iar pe Donul nostru Iisus pentru noi.
Doamne ajuta!
|