Sfantul Ierarh Luca al Crimeei, chirurgul fara de arginti
Față de prigonitori avea o atitudine plină de curaj, mărturisitoare. Chiar la începutul preoției sale, participă la un proces al CEKA, o înscenare montată împotriva doctorilor, demolând, pur și simplu, acuzațiile cekistului-șef. Astfel de procese erau de fapt linșaje publice, în care nimeni nu avea curajul să demonteze minciunile proferate la adresa victimelor. Dar prigoana l-a atins și pe episcopul chirurg. Unsprezece ani de zile a fost rătăcit în temnițe, exiluri, iarăși temnițe, interogatorii pe bandă rulantă… Toată această perioadă a fost înfruntată de episcop cu liniște sufletească și cu două preocupări: reînvierea vieții bisericești în zonele unde își trăia exilul și vindecarea oamenilor prin munca de la spital. Pretutindeni Sfântul Luca lăsa oamenilor o vie impresie și le capta dragostea. Consulta gratuit, opera cazurile difice și fără speranță, slujea, se jertfea. Iar oamenii vedeau acest lucru. De aceea, de multe ori, autorităților le era teamă să îi facă vreun rău și cu greu reușeau să îl mute dintr-o parte în alta, datorită poporului care nu de puține ori se afla în pragul răscoalei pentru iubitul lor episcop și doctor.
Ca episcop, Sf. Luca a arătat o grijă la fel de vie și jertfelnică pentru turma sa, în toate regiunile unde a activat ca arhiereu. A cerut cu putere turmei să nu meargă după „Biserica” Vie, descriind gruparea ca fiind „lingăii puterii sovietice” iar pe „episcopii” săi numindu-i de-a dreptul „mistreți”. Este osârduitor în a ține slujbele după tipic, ceea ce ridică uneori nemulțumirile anturajului: „ce, suntem la mănăstire?” Îl doare pentru devastarea Bisericii, împuținarea preoților, și nu rabdă să vadă preoți fără sutană, rași sau tunși, nici să se facă slujbe prescurtate. Pentru îngrijirea eparhiei sale din Crimeea a dus un război îndelung și istovitor cu puterea sovietică, ce făcea tot posibil pentru a extirpa „obscurantismul”. După perioada stalinistă, noul val de prigoană fusese inaugurat de Nichita Hrușciov, care „proclamase necesitatea de a termina definitiv cu Biserica”. Față de această ofensivă agresivă episcopul Luca încuraja pe credincioși astfel:
„Eu știu că cei mai mulți dintre voi sunt foarte alarmați de întărirea neașteptată a propagandei antireligioase și că sunteți mâhniți… Nu vă tulburați, nu vă tulburați! Lucrurile acestea nu au cum să vă atingă… Și să știți, și să credeți că mica turmă a lui Hristos este de neînvins, ei nu are ce-i face nimeni, ea nu se teme de nimic, fiindcă știe și păzește totdeauna marile cuvinte ale lui Hristos: Voi zidi Biserica Mea, și porțile iadului nu o vor birui. Așa că dacă nici porțile iadului nu vor birui Biserica Lui, mica Lui turmă, pentru ce să ne tulburăm, pentru ce să ne facem griji, pentru ce să ne întristăm? N-avem de ce, n-avem de ce! Mica turmă a lui Hristos, adevărata turmă a lui Hristos, nu poate fi vătămată de nicio propagandă“.
De altfel, acești ani de exil în care cu greu a putut să își săvârșească slujirea, a lăsat urme de neșters pentru Sf. Luca. Nu pentru că nu a putut îndura greutățile și prigoana, ci… pentru că acestea l-au împiedicat în a salva vieți și suflete de oameni. Iată ce spunea unui mare șef comunist:
„…am redat viața și sănătatea a sute, poate mii de răniți, și probabil aș fi fost de ajutor multor altora dacă dumneavoastră nu m-ați fi înhățat fără pricină și nu m-ați fi târât unspreze ani prin pușcării și exiluri. Iată câtă vreme s-a pierdut și câți oameni nu au fost salvați, și asta nicidecum din voia mea.” La bălmăjeala comunistului că „trecutul trebuie uitat”, vlădica Luca a șocat din nou asistența: „A, nu, scuzați-mă, n-am să uit niciodată!”
|