View Single Post
Vechi 10.01.2010, 20:17:20
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Te rog, Fani, sa ne explici, mie in primul rand, ce intelegi prin transfigurarea materiei si cum se face acest lucru, ca mie termenii acestia inalti nu-mi spun nimic. M-am obisnuit cu vorba simpla si clara, care nu lasa loc de dubiu, a Patericelor.
Pai, am vazut ca citesti si din sfaintii parinti mai greu de citit, nu numai din Pateric. Iti recomand, pentru cele ale omului, si Sfantul Macarie Egipteanul (are si pasaje ascetice, si pasaje pur teologice in care se explica multe lucruri despre cum este vazut omul in crestinism)

Transfigurarea materiei:

Dumnezeu l-a facut pe om dupa chipul Sau, si in trup si in suflet. Trupul si sufletul erau la inceput unite, sufletul conducea. Omul era chemat sa uneasca in el lumea materiala (si natura in general) cu lumea spirituala. Aceasta unire, armonie a fost stricata prin cadere. Dupa cadere, omul 's-a alaturat dobitoacelor' sau 'a primit piei de animale' ca imbracaminte, ceea ce nu inseamna ca abia atunci a capatat trup asa cum au gandit unii gnostici, ci ca atunci trupul a capatat prea multa putere asupra sufletului, animalitatea conduce in loc sa conduca duhul. Asta spus pe scurt.
Hristos insa a venit, s-a facut om si a sfintit prin astanatura umana, reparand imaginea lui Dumnezeu care se 'stricase', oarecum, la cadere. Mai ales prin moarte si Inviere El reface armonia initiala. Insa ne ramane si noua sa o realizam prin propria vointa.
Transfigurarea materiei inseamna deci indumnezeirea ei, ceea ce Hristos a facut deja 'in samanta' cu noi noi sa realizam efectiv.
Materia este transfigurata, readusa la calitatea pe care o avea la creatie, si prin sfintele Taine.
Participand la viata Bisericii, un om chiar traind din lume, mancand, avand relatii sexuale, fiind chiar bolnav si murind etc, poate trai aceste lucruri in alt mod decat omul cazut, le traieste spre transfigurare si Invierea trupului.
Asta nu se realizeaza deodata ci incetul cu incetul.

Nu stiu daca este un raspuns clar la intrebarea ta (desi banuiesc ca stii deja bine ecaste lucruri) dar mai mult nu pot sa scriu acum.