Citat:
În prealabil postat de mihailt
http://www.crestinortodox.ro/vietile...tropolit-filip
Sfantul Marcu al Efesului nu a ascultat de cei din conducerea statului care vroiau pentru scopuri militare,de aparare a Imperiului Bizantin sa se lepede de dreapta credinta si sa duca turma cea cuvantatoare in ratacire.
Cum se stie Sfantul Marcu al Efesului e Sfant,decizia luata fost cea potrivita.
Crestinul,mirean,monahul,preotul,ierarhul trebuie sa umble dupa legea statului numai cat aceasta coincide cu cea a lui Dumnezeu Iisus Hristos,intrucat crestin inseamna ucenic a lui Dumnezeu Iisus Hristos.
Daca armata decide sa faca razboaie de cucerire atunci preotul,ierarhul si chiar mireanul pot foarte bine sa refuze sa participe fiind lasati de preabunul Dumnezeu liberi,cum sunt toate fiintele rationale.Este adevarat ca pentru aceasta pot patimi anumit intamplari neplacute fizic,dar Dumnezeu Iisus Hristos ne-a zis:
"4.Dar vă spun vouă, prietenii Mei: Nu vă temeți de cei care ucid trupul și după aceasta n-au ce să mai facă.
5.Vă voi arăta însă de cine să vă temeți: Temeți-vă de acela care, după ce a ucis, are putere să arunce în gheena; da, vă zic vouă, de acela să vă temeți"
Pacatul este cel care dupa ce a ucis (sufleteste) are putere sa arunce sufletul si in gheena.Crestinul se cuvine sa se teama a lucra pacatul chiar daca aceasta va duce la represalii din partea duhurilor rele si a celor inselati de ele impotriva lui.
Nu stiu mai frate Zaharia pentru care motiv fratia ta te apuci sa zici de cei care vin la Sfanta Biserica chiar daca vin mai rar,sau ajung uneori mai tarziu ca sunt asa sau altfel.La Sfanta Biserica e foarte normal sa vina pacatosii,ca Dumnezeu Iisus Hristos pentru toti pacatosii a venit sa le dea vindecare sufleteasca.
In Bucuresti Sfintele Biserici la Sfanta Liturghie duminica sunt foarte pline peste tot si sunt foarte multi oameni care stau pe afara sa asiste la Sfintele Slujbe.
Statul este tot a oamenilor si in Romania sunt 85% la ortodocsi si e nevoie sa fie Sfinte Biserici mai multe chiar daca ar veni numai de doua ori pe an la Sfanta Biserica unii.
Nu prea inteleg de ce ar avea nevoie Romania sa dea ceva mld euro pe avioane:
http://www.bloombiz.ro/finante/miza-...i-sau-economia
http://www.financiarul.com/articol_3...e-de-euro.html
Iata cat "bine" ne-a adus intrarea Romaniei in NATO.
(la asta m-am referit in postul anterior).
Sfantul Stefan cel Mare nu s-a tinut de razboaie de cucerire ci a aparat Moldova.
Mai incolo a facut pace cu Imperiul otoman,platindu-le tribut in schimb,pentru ca oamenii sunt mai importanti ca banii,plus ca daca iese razboi se mai distrug case,pamanturi etc asa ca e bine sa fie evitat.
Referitor la Sfinte Moaste arse eu asa ceva nu am auzit,am auzit in schimb ca la Iasi a fost un incediu si moastele Sfintei Parascheva au iesit de acolo neatinse.Ca uneori se intampla crestinii sa patimeasca moarte muceniceasca asta nu e nimic neobisnuit,si Sfantul Apostol Pavel si Sfantul Apostol Petru au patimit asa ceva si Sfantul Dimitrie cel Mare si Sfantul Mare Mucenic Mina (care au fost ostasi).
|
Mai frate... pt. a te imbogati in cunostinte(este o propunere si nu o obligatie)privind profanarea sf. moaste la rusi, si ca sa auzi si dumneata, iti recomand lucrarea : ,, Fericiti cei prigoniti;martiri ai temnitelor romanesti, autor Matei Marin Motu, paginile 8-17.
2. De ce nu intelegi frate pt.ce ma apuc sa zic eu despre unii crestini ca vin mai tirziu la biserica decit altii ? Pai nu m-am explicat in postarea de mai sus ? Iar tu la rindul tau de ce uiti si nesocotesti ca biserica este parte tot din stat si societate; ea nu este inafara statului , nu are legile doar ale ei , nu face doar ce vrea ea pt. ca altminteri repede ar ajunge sa se opuna statului . Ea este parte din stat ca si alte organisme(institutii publice). Au ai uitat dumneata ca stapiniile sunt puse tot de D.zeu...parca asa spunea sf.ap. Pavel ? De aceea statul duce razboi de aparare, cumpara avioane, tancuri ,tunuri , lupta impotriva terorismului international s.a.m.d. iar biserica isi da acordul sau nu, dupa caz. Dumneata de ce imparti statul si biserica ca si cind ar fi 2 tabere opuse cind nu sunt ? sau de ce crezi ca un ostas crestin si in oastea tarii ar trebui sa nu mai asculte ordinele superiorilor rinduiti de D.zeu , sa nu mai faca adica ascultare, si sa se rasvrateasca sau sa dezerteze precum Martorii lui Iehova ? De ce ? Ne poti spune ?
Oamenii care fac in viata lor duhovniceasca altfel decit este normal lasat (canonic adica ; apropos, mai toti crestinii invederati stiu ca la biserica se merge cu un sfert de ora inainte de inceperea slujbei adica atunci cind vine si Preacurata la slujba, sau nu am dreptate ?) si care au pareri si dorinte diferite de prescriptiile canonice se impart singuri si se deosebesc deasemenea singuri de altii care fac altfel; nu eu ii impart ci doar ma uit la ei si constat cum sunt . Cei carora nu le place asta sa se schimbe ...sau sa faca ce vor ei ca de aceea sunt liberi . Tu la scoala cind nu invatai sau cind invatai prea mult nu te deosebeai de la sine (adica singur)de cei care nu faceau ca si tine ? Sau nu este politicos ca sa te intreb asta ?
Nu mai socotesc faptuul ca in prima postare erai impotriva omorului din postura de soldat dar ulterior l-ai acceptat pe cel de pe vremea lui Stefan sau pe cel din razboiul de aparare . Dar de ce a facut Stefan pace cu Inalta Parta ... este mult de vorbit despre conjunctura politica deosebit de complexa in care mai intra Polonia , boierii uzurpatori din interior, tatarii si din care Moldova putea ajunge in cel mai rau hal adica, pasalic turcesc ceea ce era tragic si pentru ca Moldova era o tarisoara mica si nu putea face fata la toate acestea deodata ci ar fi insemnat sa extermine oastea tarii doar din dorinta de lupta nebuna . Deci nu din dorinta de a oprii in primul rind omorurile ...nici pe departe, ci pt. ca intii disparea tarisoara si apoi si neamul. Daca de B. St. Delavrancea nu-ti place a te documenta recurge la Letopisetele Moldovei si Cronica polona, vei mai adauga cite ceva desi si Delavrancea a facut asta .
3.Vorbesti multe lucruri cu imlicatii serioase, atit de serioase incit nu este aici locul sa le discutam pt. ca aici se discuta ambitii, vanitati, lucruri usurele, fronda , doar pareri personale fara a le intelege in sens si substanta si pe a celuilalt,s.a.m.d. Adica, tu vorbesti ca si daca vin doar de doua ori pe an la biserica enoriasii tot ar trebui construite biserici . Da, asa este tinind cont de importanta covirsitoare a locasului in viata crestinului dar asa cum am mai scris si eu si altii pe topicul despre sustinerea ,,Minastire in constructie" acestea se construiesc de catre parohieni si se intretin in timp tot de ei (si de sponsorii gasiti de preotii aflati in fuga mereu dupa bani). Pai daca ei vin doar de 2 ori /an la ea crezi ca sunt interesati sa contribuie pt. sustinere cu sume mai serioase adica sa o construiasca si sa o intretina in timp...ne mai socotind ca doar pt. 2-3-4-5 ori/an se pot duce pe oriunde . Toate lucrurile din lumea asta se fac cu dreapta socoteala si buna rinduiala si nu cu vanitate sau... Asa cum spitalul este leacul trupului si biserica este a sufletului si totusi tara asta nu este facuta numai din spitale si biserici chiar daca sunt ele extrem de folositoare.
Dar, in concluzie, cred ca ne-am spus destul de detaliat fiecare parerile si ne-am si aratat directiile de care tinem mortis , asa ca ... nu o mai lungim cu ,,disertatia" ca devenim deranjanti poate pt. altii . Propun sa ne oprim aici !