Citat:
În prealabil postat de sophia
1. Ce sunt aceste canoane concret? Sunt pedepse?
Am auzit uneori ca se dau la pacate mari, ca pedeapsa, dar nu cer oamenii.
2. Sunt obligatorii pentru toata lumea?
3. Cat timp dureaza?
4. Te dezleaga ele de pacat?
5. Trebuie sa ceri?
6. Fara ele nu poti sa te impartasesti?
|
1.
Canon are 2 intelesuri: a)regula sau b)canonisire, adica randuiala/pravila de rugaciune!
Primul e atunci cand spune ca
Sf.Parinti spun in Sf.Canoane, sau mai simplu
Sf.Canoane spun... Sau in al doilea caz,
mi-a dat pr.duhovnic canon de rugaciune, sau canon sa fac milostenie!
Acum, Canoanele de care spui fratia ta sunt randuieli date de pr.duhovnic pt a le face omul pt mantuirea lui, sa ii dea ocupatie, sa zic asa! Oarecum ii da de lucru ca sa nu ii dea satana, ca fiind in ascultare de duhovnic esti sub ascultare si esti ocrotit de Duhul Sfant, ai un scut pe Duhul Sfant ca aparator impotriva ispitelor!
2. Da, iar daca nu sunt date de duhovnic, ele ar trebui sa fie! Tocmai din acest motiv mentionat mai sus!
3. Ele sunt date de duhovnic doar in masura gravitatii pacatelor. (Spre ex la desfranare Sf.Canoane spun ca omul sa nu se impartaseasca 7 ani plus sa faca multa rugaciune si metanii pana la 300 in fiecare zi! Vezi? Un Canon spune ce sa faci ca si canonisire pe un anumit timp!)
Ele acum se dau in functie de gravitatea pacatelor si NU se aplica in litera, decat foarte rar!
Scopul nu este pedeapsa ci indreptarea! caci prin pedeapsa pt cei nestiutori inseamna indepartare Dumnezeu caci il fac ca un Dumnezeu dur, rau, ceea ce Dumnezeu prin canonisire nu Se arata a fi rau, ci vrea sa ne indreptam/indepartam de rau!
4. Dezlegarea de pacate o face preotul la spovedanie cand spune
Dumnezeu prin mine nevrednicul Sau rob TE IERT SI TE DEZLEG in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh!
Canonul dat la Spovedanie este deci INDREPTARE si AJUTOR de a nu mai face pacatele, de a nu le mai repeta!
5.Unii parinti sunt mai rigorisiti si nu te lasa sa te impartasesti, dar altii te lasa avertizandu-te de cateva ori sa iti indeplinesti canonul. Poate fi si oprire de la Sf.Euharstie daca nu esti serios, daca nu cauti indreptarea! Atunci poate fi chiar motiv ca preotul sa nu te mai primeasca la Spovedanie! Ex.Pr Teofil paraian pe cei care nu se lasau de fumat, nu ii impartasea si nici la Sovedit nu ii mai primea!
Deci e mai bine sa ceri daca nu iti spune nimic, ii spui
Parinte dati-mi o randuiala de rugaciune ce sa fac sa ma indreptez? sa nu mai gresesc? de aia iti este duhovnic sa il intrebi ORICE pt mantuirea sufletului! Daca nu vrea sa iti dea canon, te duci acasa si te gandesti asupra unei randuieli de rugaciune pot si metanii si ii spui parintelui sa iti dea binecuvantare!
Caci fiind in ascultare ii arzi pe draci!
PS: pt a afla mai multe detalii intra pe threadul lansat de mine cu PRINCIPIUL ICONOMIEI! Acolo am aratat cum se aplica Sf.Canoane in diferite ocazii!
Doamne ajuta!