Citat:
În prealabil postat de BogdanF2
Cele 13 zile de care te legi nu au fost intotdeauna 13, s-au adunat in timp. Daca acum 2000 de ani ar fi existat calendarul gregorian, ar fi coincis cu calendarul iulian. Nu ar fi fost nici o zi diferenta pana prin anii 300 sau 400 cred. Cele 13 zile cu care s-a scurtat postul Sf. Apostoli de fapt sunt zile cu care a fost lungit din cauza ramanerii in urma a calendarului iulian.
|
Fii serios! Posturile mai scurte n-au nici o treaba cu “indreptarea” calendarului la iubitorii de astronomie. Se intimpla din cauza ca aceia au pastrat pascalia pe calendarul iulian. Asta face ca ei sa tina sarbatorile cu data fixa pe un calendar (gregorian) si sarbatorile legate de Sfintele Pasti pe un alt calendar (iulian) urmind anul calendaristic gregorian. O asemenea struto-camila (anul liturgic dupa calendarul iulian indreptat) poate fi impacata prin sacrificarea zilelor de post in numar egal cu cel al diferentei dintre calendare. Acelea sint zile reale, taiate in fiecare an din calendar. Pune si Pascalia pe calendarul gregorian si o sa vezi ca nu mai trebuie sa mai scoti nimic ca sa te prefaci ortodox (dar s-ar putea ca, totusi, sa mai fie nevoie de mici ajustari ca sa puteti sarbatori tot anul deodata cu Sfintul Parinte de la Roma).
Citat:
În prealabil postat de BogdanF2
Unde scrie ca Duhul Sfant a binecuvantat calendarul? Cum ramane cu celelalte calendare din vechime, care e posibil sa fi fost folosite in primele secole ale crestinismului (etiopian, indian, persan)? Oare cei care erau pe alt calendar nu aveau Har?
|
Duhul Sfint n-a binecuvintat calendarul, ci ordinea in care se tin sarbatorile in Biserica. Biserica, asa cum o cunoastem astazi s-a maturizat in timp. Atita vreme cit nu a existat o hotarire a vreunui Consiliu Ecumenic care sa consfinteasca, sa zicem, pascalia de urmat, toate calculele facute cu buna credinta au fost bune in fata lui Dumnezeu.