Citat:
În prealabil postat de BogdanF2
Sf. Ioan de Kronstadt spune clar in "Viata mea in Hristos" ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui. Insa nu o spune ca pe o dogma sau ca pe o invatatura, ci ca pe un fapt divers. La fel e posibil sa fi vorbit si Sf. Vasile cel Mare despfre probleme de astea.
|
Sf. Vasile cel Mare nu o spune ca “un fapt” divers pentru ca Omiliile din Hexameron (despre Facere) sint lectii pe care le tine invataceilor.
Citat:
În prealabil postat de BogdanF2
Problema ta e ca citesti prea literal anumite expresii. Chiar si astronomii atei moderni, care sunt ferm convinsi ca Pamantul se invarte in jurul soarelui, folosesc termeni ca "Soarele rasare", sau "drumul soarelui de la apus la rasarit", sau "cand soarele e la amiaza", etc, chiar daca ei stiu ca de fapt Pamantul e cel care se invarte. Astea sunt expresii relative, si le foloseste toata lumea.
|
Relative la ce? La ceea ce iti spun simturile?
Citat:
În prealabil postat de BogdanF2
La fel si Hristos a spus ca samanta de mustar e cea mai mica, chiar daca nu e. E cea mai mica dintre cele care se pun in gradina, asta e subanteles, nu trebuie mentionat explicit in toate Evangheliile.
Inca un exemplu, Sf. Scriptura pomeneste de cateva ori expresia "tot pamantul", de ex. regele nu stiu care stapanea tot pamantul, insa e clar ca nu stapanea chiar tot pamantul, ci doar tot pamantul cunoscut la vremea aia. E iarasi o expresie relativa, nu trebuie luata ad-literam.
Deci vezi ca nici macar Scriptura nu se ia chiar asa ad-literam.
|
Da, numai ca a spune ca “soarele se invirte in jurul pamintului” nu inseamna ca “pamintul se invirte mai putin (sau mai mult) in jurul soarelui”, adica nu-i subestimare sau supraestimare a unei marimi sau caracteristici, ci chiar opusul lui “pamintul se invirte in jurul soarelui”, ceea ce inseamna ori ca-ti ramine sa refuzi sa crezi, ori sa intelegi exact asa cum a fost scris, alta alternativa logica nu exista.
Citat:
În prealabil postat de BogdanF2
La fel Hristos a spus si ca casatoria se poate desface NUMAI din cauza de desfranare (unele Evanghelii omit si asta), insa Biserica mai permite divortul si din alte motive (apostazie, refuzul de a naste copii, etc).
|
Aici cred ca dai o interpretare gresita. Invatatura Bisericii este foarte clara: divortul este ingaduit numai in caz de adulter. Totusi, in cazuri cu totul si cu totul speciale, cum ar fi absenta unui partener, atunci cind chiar nu se mai poate salva nimic sau cind apare problema pierderii sufletului in cazul continuarii casatoriei (“mai bine sa rupa legamintul decit sa-si piarda sufletul” – Ioan Gura de Aur), atunci Biserica lasa tragedia sa se intimple, pentru ca divortul la ortodocsi este intotdeauna tragedie. Cu alte cuvinte, caderea in apostazie a unuia dintre soti sau refuzul de a avea copii nu sint in ele insele motive acceptate pentru divort.