Eu am vazut filmul 3D, la Imax nu prea m-as duce pentru ca as risca sa mi se faca putin rau (si la 3D unora li se face rau, cam ca raul de masina), un om echilibrat nu ajunge la spitalul de glumeti doar dintr-atat deci te poti duce linistita sa-l vezi.
Efectele speciale sunt intr-adevar... speciale. Imi imaginez ca si Razboiul stelelor a facut acelasi impact la aparitie, sau Star Treck. Probabil ca vom tinde sa consideram aceste efecte speciale ca fiind arta in masura in care vom putea vorbi peste 50 de ani despre aceste efecte ca fiind tot... speciale, si nu depasite de o tehnologie si mai smekera care va aparea intre timp. filmul e intr-adevar conceput de la cap la coada sa puna accentul exclusiv pe efecte speciale 3D. Daca scoti 3D-ul din ecuatie nu prea mai ramane mare lucru. ma gandesc insa, prin comparatie, ca despre tablourile lui Da Vinci putem inca vorbi ca fiind arta, nu au fost inca depasite. Sau despre filmele lui Tarkovski, a caror valoare imensa sta in mesaj, in continut, cu toate ca si ele au efecte speciale (la vreme aceea chiar erau speciale).
Mesajul filmului e destul de banalo-propagandistic. Are intr-adevar o tenta New Age, insa nu asta mi se pare rau, si nu asta e cauza depresiilor spectatorilor, ci faptul ca ofera in final personajului principal sansa de a trai doar prin Avatarul sau. Mi se pare de fapt o propaganda imensa la lumea virtuala, de fapt asta este Pandora, o lume virtuala, promovand ideea ca poti renunta la identitatea ta din viata reala, unde poate ai de carat in spate pacatele inaintasilor si unde poate viata ta nu e asa roz, si sa iti asumi doar identitatea virtuala, construita asa cum te taie pe tine capul. E ca si cand ti-ai construi o identitate pe Internet si ai spune ca de fapt aceea e identitatea ta reala, nu cea fizica. Asta mi se pare a fi uratenia mesajului si departarea omului de crestinism.