Citat:
În prealabil postat de BogdanF2
Vara soarele rasare MULT mai devreme sau uneori nici nu apune macar. Plus ca slujbele care se fac la manastiri noaptea sigur se fac mai devreme. De obicei incep la miezul noptii sau la 2 AM, ora locala.
Invierea are loc atunci cand incepe ziua de duminica, adica exact al ora 0:00, cand in Ierusalim e 14:00 sambata. Iar Sfanta Liturghie incepe de obicei imediat dupa, pe la 2:00 AM, cand in Ierusalim e 16:00 sambata.
In Seattle BOR nu avea biserica proprie asa ca slujba in limba romana se facea intr-o biserica a OCA, dupa slujba in limba engleza. Slujba incepea la 12:30 parca, insa uneori se putea intarzia si sa inceapa la 13:00. Cred ca daca cautam, mai gasim si alte exceptii.
One way or another, nu se intampla in cadrul aceleiasi zile.
|
Cred ca ti-am spus odata ca in traditia slava slujbele nu incep devreme. Itii se citesc Ceasurile 3 si 6 incepind cu ora 9:00 AM.
In ceea ce priveste Sfintele Slujbe ale Invierii Domnului m-am lasat atras de tine in discutii sterile pentru ca ele, slujbele, au loc intr-un timp mistic special, intr-
o zi care nu cunoaste seara, cea de-a 8-a zi, care ca si prima zi a Facerii este de tipul eternitatii si face trecerea in eternitate.
Iar exemplul tau cu biserica BOR din Seattle nu demonstreaza nimic. Data se schimba la Ierusalim cind este 2:00 PM la Seattle , vreme suficienta (dupa cum se fac slujbele voastre in America ) sa se tina toata slujba. Eu nu zic, pot fi si “exceptii”, dar cine poate stii daca ele sint intr-adevar exceptii in economia lui Dumnezeu?