Citat:
În prealabil postat de Fani71
Andrei, vad ca il iubesti pe parintele Steinhardt. Nu stiu daca stii ca el era foarte proecumenic, vezi in Jurnalul Fericirii cand povesteste de cum a fost botezat. ;-)
|
haha, eram sigur! chiar asteptam momentul sa spuna cineva asta. :)) parintele Steinhardt ii iubea pe fratii lui catolici si chiar protestanti, alaturi de care a suferit in inchisoare. catolicismul nu cred ca il iubea. sa nu uitam ca parintele a fost si un mare intelectual, a avut un bagaj cultural de care s-a folosit mereu in scrierile sfintiei sale. din asta pot iesi si lucruri bune, dar si lucruri mai putin bune. dupa convertire, a cautat tot ce mai era bun in cultura, a cautat citate in care sa se regaseasca chipul lui Hristos, dar unele erau citate scoase din context, altele mai putin convingatoare. unele insa, erau bune, erau ortodoxe, ca sa ma exprim mai "fundamentalist" asa... :)
Parintele Steinhardt nu a cunoscut niciodata MISCAREA ECUMENICA, nu avea de unde sa stie care ii sunt faptele si mai ales ROADELE. Daca a mai avut unele scapari (ca orice om), cred ca Dumnezeu l-a ferit, datorita vietuirii sale sfinte, de implicatiile sufletesti ale acestora. a avut un suflet plin de lumina Adevarului, un adevarat marturisitor al lui Hristos.
Ca o paralela - Sfantul Nicolae Velimirovici a fost si el un mare om de cultura, a studiat la mari universitati din vestul europei, a studiat atat teologia cat si filosofia. avea si el un mare bagaj cultural. insa mereu vom gasi in scrierile sale cuvinte mai mult de critica la adresa culturii. nu vorbea de cultura in general, ci mai mult de cultura despartita de Hristos, care robise pe atunci (si inca mai robeste si astazi) mintile intelectualilor. Sfantul scria undeva ca omenirea ajunge uneori sa se inchine culturii ca unui idol.
Doamne ajuta!