View Single Post
Vechi 15.01.2010, 02:46:04
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Sincer, eu de impartasanie fara spovedanie foarte recenta in prealabil nu auzisem pana sa ajung in USA, si atunci am intalnit-o ca pe o anomalie. Frecventam o biserica romaneasca din cand in cand si la fiecare Sf Liturghie doi oameni, sot si sotie, in jur de 40 si ceva de ani, se instalau in fata usilor imparatesti si se impartaseau. Eu, venind la biserica cu masina lor stiam foarte bine ca nu s-au spovedit in dimineata aceea, si nici timp nu era ca parintele nu face Utrenia, totul era mai pe fuga, nici pe ei nu am indraznit sa ii intreb, si ma gandeam ca preotul o fi prea batran si nu-si da seama ca ii impartaseste asa. Dar erau oameni foarte de treaba pe de alta parte, ajutau biserica, credinciosi, sotul facea ce putea sa cante in strana etc. Apoi am aflat ca duhovnicul lor e parintele Thomas Hopko, care mai recent m-am uitat si a studiat cu parintele Schmemann...etc. Acum fac legatura. :D Dar nici unul dintre ceilalti romani care frecventau biserica romaneasca nu le-au luat exemplul.

Apoi o prietena de-a mea, romanca, a mers in vizita la niste prieteni, tot romani, in Boston care mergeau la o biserica greceasca, si ea mergand cu ei duminica la biserica a fost invitata de ei sa se impartaseasca, ca asa se face la greci. Nu imi aduc aminte ce a facut, dar am impresia ca nu s-a impartasit, dar nu mais tiu exact. Ideea era ca nu era vorba de impartasanie saptamanala pentru acei crestini care incearca sa duca o viata crestineasca, sa tina posturile obisnuite si asa mai departe, ci era pentru toata lumea prezenta in biserica, ceea ce mie in continuare mi se pare cam un abuz.
Fratilor si surorilor , nu va mai mirati asa de jumate si va purtati cu condescendenta ca sa nu suparati pe careva ca asemenea slujire este nebunie curata . Chiar daca Smem sau Hem sau Zent sau Pemp cica ortodoxi fiind invata crima de a considera sfinta si dumnezeiasca impartasanie drept Coca-Cola dind-o din gura-in-gura pina la taxatoarea de la luminari fara ATENTA curatie sau despartind spovedania de impartasanie, voi sa nu credeti asa ceva . Lumea de acum nici nu se compara cu cea din primele 4 veacuri crestine, nici pe departe, este inglobata in pacat precum iobagul in datorie dar mai ales nu vrea sa iasa din aceasta pt. ca trebuie sa se nevoiasca tare mult si asta nu este de ...acceptat intro lume a placerilor si nu a jertfei ! Acum spun pt. prima data ca din lucrarile parintelui Schmemann mi-am facut teza de licenta despre sfintul si marele post , dar ce am gasit in lucrarile lui m-am crucit ne mai socotind ca de putin a lipsit chiar sa nu o sbircesc.
Nu mai reiau ce spunea sf.Ioan hrisostom despre vrednicia sau nevrednicia de la impartasanie, sf. Grigorie teologul si nici ce spunea Mintuitorul despre cei ce invata gresit un lucru cit de mic cum este el in imparatia cerurilor primit . Aceasta nebunie lucida a bintuit si multi romani chiar pe parintele Roman Braga (articolul parintelui Calciu despre deasa/rara impartasanie este si acum f. usor de gasit pe site, la a doua mina)renumit teolog . Dar pe renumitul renumitilor teologi ortodoxi adica pe parintele profesor Staniloaie-dogmatistul ca de altfel si pe parintele profesor Galeriu-predicatorul nu i-a bintuit si nu i-a biruit acest drac navalnic si dornic de ierarhie sau renume . Nu cadeti in necinstirea dumnezeiescului trup si preasfintului singe chiar daca inger din ceruri ar veni si ar zice ca ,,numai asa este bine" deoarece va angajati la mari casne de-mpreunelea cu duhovnic cu tot ! Cititi inca parintii romani contemporani (Cleopa, Paisie,Arsenie, Arsenie-II,)sau greci atoniti (Paisie, Porfirie, Siluan,Sofronie Saharov) si ve-ti gasi macar unu de care inima sa vrea sa se apropie si pe care sa-l urmati .

Last edited by zaharia_2009; 15.01.2010 at 02:57:48.
Reply With Quote