Citat:
În prealabil postat de andrei25
Pentru mine cea mai grea virtute de dobandit mi se pare a fi dreapta socoteala.
|
Sfântul Ioan Gură de Aur spunea despre dreapta socoteală : "Când auzi zicându-se că biserica aceea < a apus > , că alta este în < derivă > că una este pradă relelor fără leac, că aceasta are pastor nevrednic, cealaltă drept conducător un om îndoelnic, mâhniți-vă. . . Căci nu se pot suferi asemenea lucruri fără îndurare. Mâhniți-vă, dar puneți întristării liman, în împrejurările când noi înșine ne aflăm în greșeală. . ."
Se cade nouă, celor ce râvnim liniștea , să deosebim și să despărțim cu luare aminte și cu înțelepciune virtuțile și păcatele, și să aflăm pe care virtute trebuie să o cultivăm când sunt de față părinții și frații și pe care s-o lucrăm când suntem singuri. Trebuie să mai știm care este virtutea primă , care a doua, a treia , și care patimă este sufletească sau trupească, și care virtute ne răpește mândria, mintea, din care se ivește lăcomia pântecului. Asta ne îndeamnă Sfinții Părinți . <<Suntem datori să curățim gândurile, precum și orice înălțare ce ar crește împotriva cunoștinței lui Dumnezeu >> ( Isaia Pustnicul ) . Iată ce ne îndeamnă Părintele Arsenie Boca : "Căci simpla gândire la bine și chiar simpla voință de a face binele, fără trecerea deasă - și aceea o vreme regulată - la facerea binelui, nu numai că e departe de a realiza această armńie, unitate și siguranță, ci , dimpotrivă , trezește opoziția tendințelor contrare. Un om de teorie se știe că e un om slab, măcinat de contradicții interne, mereu sporite prin reflexiunea care nu trece la fapte. De abia fapta aruncă o decizie în cumpăna acestor balansuri și care, mai ales prin repetare, aduce definitiv câștig la cauza tendințelor bune. Nu degeaba virtutea înseamnă etimologic bărbăție. Ea a adus o soluție bărbătească a vieții". Toată fapta bună trebuie s-o conducă dreapta credință în Iisus Hristos și dreapta socoteală sau cumpăna dreaptă , cum o numește Părintele Cleopa. Dumnezeiasca Scriptură zice : "Nu te abate nici la dreapta nici la stânga. Calea de mijloc este calea împărătească". << O credință fără dreapta socoteală se numește fanatică>> , tot Părintele Cleopa ne-o spune. De aceea am făcut și eu la rându-mi ceva mai sus la cumpătare. Fără ea credința o ia într-o parte, se răstoarnă , cum bine accentua Părintele Cleopa într o învățătură de a lui. Fără dreapta socoteală , cumpătare, echilibru și alte asemenea, navigăm în derivă fără a avea o țintă anume , și rău este !