View Single Post
Vechi 18.01.2010, 10:53:57
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
1. Dreapta credinta si slujirea liturgica nu se "jertfesc" pentru nimic in lumea asta.

Sa nu ne mai aducem aminte de cazuri de impartasire la catolici a unor ortodocsi, mizand pe "asa am simtit, din drag fata de ei".
Nici pentru cel mai drag om al nostru nu avem voie a face "pogoraminte" din credinta Sfintilor Parinti.
"Cine iubeste pe mama sau pe frate mai mult decat pe Mine, nu este vrednic de Mine", zice Hristos.
Eu nu am vorbit de impartasanie comuna, care nu se poate realiza pana nu se realizeaza unitatea de credinta, vorbeam dee rugaciuni comune.
Si nu ziceam sa jertfim credinta, ci sa ne jertfim mandria, sa coboram de pe piedestal - daca noi credem ca pastram cel mai bine traditia, sa o impartasim cu ceilalti macar din cand in cand intr-o rugaciune comuna in care putem sa le aratam cum ne rugam si noi.

Citat:
2. Putem face rugaciuni pentru toti catolicii, budistii, musulmanii si ateii din lume...
... insa nu ne putem inchina impreuna, caci nu credem aceluiasi Dumnezeu.

Faptul ca si ei pomenesc pe "Iisus Hristos" nu este suficient pentru a sustine ca "Il avem in comun".
Pentru cateva litere "-que" adica renumita erezie catolica Filioque, Sfintii Parinti au facut Sinod si au dat anateme.
Iar noi, bagam in Altar pe toata lumea.
Stai, nu amesteca budistii etc cu crestinii de alte confesiuni.
Anatemele au fost ridicate de patriarhul de Constantinopol Athenagoras in anii 60. BOR este in comuniuune cu Constantinipolul.
Si chiar daca filioque este gresit, tot avem in comun credinta in sfanta Treime (nu totul este plin de filioque), in Hristos fiul lui Dumnezeu cel mort si inviat, ..

Chiar crezi ca nu avem nimic in comun cu ceilalti crestini? Ma mir din partea ta.

Citat:
3. Comorile noastre nu le ascundem, ci le pastram, ca oricine vrea sa le vada, sa o poate face.

Doar traind in dreapta credinta si in nevointa Parintilor nostri putem spune ca inca avem "comori".

P.S. !!! Ii iubesc pe catolici, pe protestanti si pe toti ca ei, mai mult decat toti cei cu care am stat de vorba.
Insa... totul pana la rugaciune in comun. Asta mi se pare deja o mare cadere.
Desi trec drept 'ecumenista' pe acest forum, si eu am fost adesea socata sau intristata de saracia unor rugaciuni ale celorlalti crestini si de felul tot sarac in care organizeaza ei rugaciunile ecumenice.
Insa cum am mai zis in alta parte, sa militam din interior, sa incercam sa avem mai multa influenta in organizarea acestor slujbe si sa se faca in stil cat mai traditional posibil, de ex. mai mult cu psalmi si rugaciuni inspirate din ei si din Scriptura in general.
Am participat si la astfel de slujbe, in care era f putin bla bla si rugaciune adevarata, de acest tip, sobra.