View Single Post
Vechi 18.01.2010, 11:23:10
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Spune-mi te rog :
1. de unde , sau cu ce, incepe lepadarea de Hristos ?
2. cite feluri de lepadari cunosti ?
Nu am sistematizat eu lepadarile, nu stiu daca exista sistematizari, poate exista.
Lepadarea inseamna din cate stiu eu sa spui ca Hristos nu a fost Fiul lui Dumnezeu, sau ca nu a inviat de-adevaratelea, sau ca a fost un mit. Sau a crede ca a fost adevarat dar a zice altceva de frica sau din dorinta de a avea avantaje.

Mai exista si erezii, de ex. sa spui ca cele doua naturi erau despartite complet (nestorianism) sau unite complect (monofizitism), sau ca a avut o singura vointa (monotelism) si altele. Nu stiu daca tehnic a recunoaste aceste doctrine se numeste lepadare de Hristos, din cate stiu eu lepadarea inseamna lepadarea de Hristos integrala. Dar in fine, tot pacat si greseala este. Daca vrei poti sa spui ca aderarea la aceste erezii este 'unde incepe lepadarea'.

In rugaciunile ecumenice, nimeni nu enunta la doctrinele lui; fiecare o urmeaza pe a sa si se roaga in duhul credintei lui. Cei care le compun au grija sa nu puna rugaciuni cu texte care sa sustina una dintre aceste doctrine. De ex. nu se pune crezul cu filioque.
In rugaciunile comune, ne bazam pe ceea ce este comun. Pentru ca au ramas multe lucruri comune chiar daca sunt deosebiri.