Subiect: Botezul in BOR
View Single Post
Vechi 18.01.2010, 22:39:59
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

"
Însă atunci când a declarat că Tainele celor de pe stilul nou sunt valide, vechii calendariști s-au despărțit în două tabere vrăjmașe: cei moderați, care îl urmau pe Hrisostom al Florinei, și cei extremiști, care îl urmau pe Matei Karpathakis și susțineau că Tainele Bisericii oficiale sunt nevalide. Între cele două tabere exista destulă vrăjmășie. Desigur, zelotiștii aruncau asupra lui Hrisostom al Florinei nu puține anateme și blesteme.
Într-o zi, părintele Vartolomeu, care era un ieromonah din tabăra lui Hrisostom al Florinei, l-a vizitat pe Stareț (Gheron Iosif) și a voit să discute cu el problema calendarului. Însă Starețul, care era omul păcii și al rugăciunii, nu voia aceasta și de aceea i-a spus:
„Renunță la discuția asta, căci vom spune cuvinte grele și ne vom mâhni”.
Celălalt însă insista și începuse să spună cele ale sale despre calendar. Și așa cum se așteptase Starețul, s-a și petrecut. Și-a pierdut pacea și a rostit cuvinte tăioase împotriva lor.
Apoi, când a mers la chilia sa ca să se liniștească, simțea ca și cum ar fi pierdut puțin Harul și îi venea greu să se războiască împotriva demonilor. Experimentat în cele duhovnicești cum era, a înțeles că ceva nu mergea bine. Atunci s-a întors cu stăruință la scăparea sa cea dintotdeauna, rugăciunea. S-a nevoit cu lacrimi, durere și cu smerenie adâncă pentru a primi răspuns. S-a luptat timp de mai multe ceasuri în rugăciune și după ce a simțit la sfârșit puțină pace, a mers să se odihnească. În somn i-a arătat Dumnezeu următorul vis, așa cum ne-a povestit el însuși:
Se făcea că mă aflam pe o fâșie a Sfântului Munte intrată în mare si care era amenințată să fie scufundată de valuri. Mă întrebam cum de am ajuns în acel loc atât de primejdios și cugetam înfricoșat că de vreme ce acea fâșie se desprinsese de Munte și se clătina de valuri, peste puțin avea să se scufunde, iar eu să mă înec, deoarece valurile începuseră deja să acopere stânca. Lângă mine însă vedeam Muntele uriaș, Athonul, ce spărgea orice val al mării.Atunci cugetam în sinea mea ca de îndată ce se va apropia stânca de Munte, să sar pe acesta, după care nu aveam de ce să mă mai tem. Și astfel, cu primul prilej ce s-a ivit, am sărit pe pământul tare al Muntelui. Și într-adevăr, peste puțin stânca cea mică a fost înghițită de mare, iar eu am spus ușurat: «Slavă Ție, Dumnezeule!». Și îndată m-am trezit”.
Când s-a trezit a înțeles tâlcuirea visului și de atunci a început a tăgădui corectitudinea poziției sale de mai înainte.
Dar și părintele Efrem Katunakiotul, când s-a rugat pentru aceeași problemă, a fost înștiințat de o voce puternică, care i-a spus:
„În persoana lui Hrisostom al Florinei ai renegat toată Biserica”.
În chip asemănător, puțin mai târziu, Starețul Iosif a auzit în timp ce se ruga o voce dumnezeiască, zicându-i:
„Biserica se află la Patriarhia Ecumenică, la Constantinopol”.
Astfel, au înțeles că lucrurile nu stăteau așa cum spuneau vechii calendariști și că Tainele celor de pe stilul nou sunt valide. Atunci au hotărât să-i ceară mitropolitului Florinei iertare în scris. Starețul a scris o scrisoare în care a cerut iertare și pe care a semnat-o el împreună cu obștea sa, precum și obștea părintelui Nichifor. Kalatzis însă a voit a adăuga încă ceva la sfârșit, și anume cuvintele:
„Pe voi vă considerăm a fi Biserică Ortodoxă…”.
Astfel, au semnat și acel adaos, după care i-au dat scrisoarea, căci acesta avea să iasă afară din Sfântul Munte, ca să o dea în mâinile mitropolitului Florinei. Iar acesta le-a răspuns apoi că i-a iertat. De atunci Starețul Iosif împreună cu obștea sa a preferat starea moderată a floriniștilor. [...]"
Este vorba de faptul ca la vechii calendaristi existau doua tabere:
-una care sustinea ca la BO Greaca care tine calendarul indreptat Dumnezeu nu lucreaza -cei care urmau lui Matei Karpathakis.
-una care sustinea ca la cei care se afla pe calendarul nou Dumnezeu lucreaza - acestia fiind cei care tineau cu episcopul Hrisostom al Florinei

Cei care erau de parerea episcopului Hrisostom al Florinei ziceau initial ca fac parte in continuare din BO Greaca si ca miscarea lor este numai una de protest.
"Astfel, prin enciclica sa oficială Hrisostom (episcopul Florinei) a declarat că maica vechilor calendariști era Biserica Greciei și că de acolo primeau Harul și că poziția lor era una de protest."
"Însă atunci când a declarat că Tainele celor de pe stilul nou sunt valide, vechii calendariști s-au despărțit în două tabere vrăjmașe: cei moderați, care îl urmau pe Hrisostom al Florinei, și cei extremiști, care îl urmau pe Matei Karpathakis și susțineau că Tainele Bisericii oficiale sunt nevalide. Între cele două tabere exista destulă vrăjmășie. Desigur, zelotiștii aruncau asupra lui Hrisostom al Florinei nu puține anateme și blesteme."

"

Mai apoi au inceput sa zica si ei ca Dumnezeu nu lucreaza in BO Greaca care tine calendarul indreptat si atunci Sfantul Iosif Isihastul a primit aceasta vedenie:
"
În timp ce se ruga a văzut o biserică frumoasă ce avea o poartă mică si prin care ieseau cu totii. În curtea ei însă se certau doi credinciosi si strigau unul la celălalt:
- Eu sunt cel corect!
- Eu sunt mai corect! striga al doilea.
- Eu sunt Biserica! striga al treilea.
Si ne explica Staretul:
- Aceasta arată că se certau, dar apartineau Celei Una Sfântă si Apostolească Biserică. Aveau aceeasi dogmă si acelasi Har, dar nu aveau libertate a Duhului si sfintire si pentru aceasta se certau. Cum pot eu acum să spun că Biserica Greciei este rău-slăvitoare si că nu are Harul lui Dumnezeu? Să o numesc rău-slăvitoare doar pentru faptul că ține noul calendar?! Si să spun că episcopul este osândit? Tin calendarul vechi, dar nu cuget cum cugetă zelotistii."

Legatura cu BO Rusa este aceea ca BO Greaca care tinea calendarul indreptat era in comuniune liturgica cu BO Rusa.
Sfantul Iosif Isihastul a vazut trei oameni pentru ca trei erau taberele in care se impartisera crestinii ortodocsi din Grecia:
Cele doua tabere care tineau calendarul neindreptat si BO Greaca care tinea calendarul indreptat.

Last edited by mihailt; 18.01.2010 at 22:44:55.