Subiect: Anonimatul
View Single Post
Vechi 12.03.2007, 18:26:29
andrei.ierom andrei.ierom is offline
Member

Data înregistrării: 19.02.2007
Implicit

Raspunsul la intrebarea "cum pot fi ajutati cei care nu stiu" (Anca) il dau toti sfintii Bisericii, un raspuns "demonstrat practic" (Andrei din Cozia) prin viata si dragostea lor. Cu toate acestea, nu prea stiu cazuri ca acesti sfinti sa fi fost premiati. Acelasi parinte Sofronie din care am citat mai inainte zice:

"Voi vedeti din experienta cat de putini sant cei ce ne primesc... Pentru ce aceasta lepadare? Pentru ca Hristosul nostru este Dumnezeu Cel nemarginit? Pentru ca El Sa rastignit nu numai pentru cei credinciosi, ci si pentru toti cei de la Adam si pana la cel mai de pe urma ce va din femeie sa se nasca? Pentru aceasta sa ne lepede? Dar sa o stiti si pe aceasta: Cu cat mai aproape ne aflam de pasii lui Hristos Care mergea pe Golgotha sa-si dea viata pentru intreaga lume, cu atat mai putini vor fi in jurul nostru" ("Cuvantari duhovnicesti", p.56).

Dar si fiecare dintre noi, in masura in care ne asumam calitatea de crestini, ajutam pe cei din jur. Aici trebuie o mare, mare atentie, pentru ca o subtila mandrie se strecoara adesea. Un ganditor contemporan a numit "sindrom mesianic" boala sufleteasca la care ma refer: avem intentia buna de a ajuta pe aproapele si nu constientizam ca fiecare suntem neajutorati. De aceea, nu putem concepe o alta mantuire decat cea descoperita de Hristos. In acest caz, prin ajutarea aproapelui, eu exersez iubirea care mi s-a poruncit, ma inscriu in acest suvoi al iubirii dumnezeiesti. Paradoxal, ajutand pe fratele, ma salvez pe mine.

Vorbind de "etapa desenelor animate", nu m-am referit strict la acele (ne)vinovate productii TV pe care le urmaresc copiii (si nu numai) intru nevinovatia inimii lor. Ma gandeam la posibilitatea de a-ti construi "un alter-ego" (Mirela), adica un pseudo-ego.
Sf. Nicodim Aghioritul zice: "Imaginatia si memoria sunt treptele inselaciunii vrajmasului, dar mai cu seama imaginatia: intr-insa este radacina oricarui pacat" ("Razboiul nevazut").
Ei bine, cuviosul Paisie Aghioritul numeste imaginarul unei gandiri dezordonate - "desene animate". Tocmai prin acest imaginar necontrolat adesea omul tinde sa-si creeze o imagine "mai reprezentativa" decat cea reala. E o evadare in virtualul imaginatiei, adica un "pseudo", un fals.

Eu propun iesirea din acest fals, din anonimatul pseudo-egoului, prin afirmarea identitatii crestine. Si sunt convins ca NUMAI asa poate fi cineva ajutat, dar nu atat de mine sau de tine. "Ajutorul e de la Domnul, Cel ce a facut cerul si pamantul". In mod sigur, nimeni nu va primi Premiul Nobel pentru asta.

Ieromonah
Reply With Quote