Citat:
În prealabil postat de lidiap
As avea o intrebare dar va rog sa nu radeti. In incercarea mea de a -mi schimba modul de viata si dorind sa ma apropii cat mai mult de viata crestina am cautat solutii (ortodoxe, desigur). Asa am descoperit cat de multi Sfinti sunt si cat de mult te pot ajuta. Astfel incat, am adunat aproape 10 acatiste pe care ar trebui sa le citesc zilnic, fiecare din ele raspunzand unei anume nevoi. Si cum nevoile sunt multe (servici, copii, liniste in casa, etc) si din pacate rabdarea e putina (cat e credinta probabil atat e si rabdarea, ca sa fiu foarte dura cu mine) ajung sa pun accentul pe cantitate si nu pe calitate. Si daca m-as stradui cred ca as mai gasi inca multe acatiste sau canoane de citt.Trebuie sa recunosc ca e destul de greu sa stai concentrat 2 ore asa incat intrebarea mea era: cum e mai bine sa facem, sa citim cate un acatist 40 de zile si apoi altul sau dupa cum ne tin puterile si credinta? Sa nu credeti ca ma fofilez,din pacate (pare ciudat dar asa e) fiind somera am timp pentru rugaciuni mai mult decat altii desi as prefera sa am servici. Sper ca m-am facut inteleasa si sa nu fiu taxata prea dur.
|
Lidia, in timp ce Dumnezeu se bucura sa ne gaseasca ravnitori intru cele ale credintei, vrasmajul isi face lucrarea, cautand sa ne puna piedici. O astfel de piedica, mai degraba o inselare, este incercarea noastra, ca "prunci in cele duhovnicesti", de a savarsi lucruri peste puterile noastre. De aceea, trebuie sa avem buna masura, sa fim cumpatati pana si in rugaciune, pentru a nu cadea extreme, care sunt automatismul si renuntarea cu totul la rugaciune.
Nu sunt in masura sa-ti dau sfaturi cu privire la rugaciunea particulara. Trebuie sa vorbesti cu parintele duhovnic.
Incearca totusi sa imbini, rugaciunea obsteasca cu cea particulara. Participa, zilnic, daca gasesti timp si ai unde, la Sfanta Liturghie, sau la celelalte slujbe (Acatist, Maslu, Paraclis, Vecernie). Apoi acasa, incearca
dupa putere, sa-ti faci canonul de rugaciune.