View Single Post
Vechi 20.01.2010, 16:31:53
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Marius22 Vezi mesajul
Adevarata iubire este simpla si lucratoare. Noi am ajuns sa complicam chipul iubirii. Impartind-o si sa o clasificand-o dupa fel si fel de criterii, am ajuns la o iubire nelucratoare, rezumandu-ne doar la aspectul declarativ.

Hristos ne iubeste pe toti la fel, S-a jertfit pentru toti, noi insa Il iubim in masuri si chipuri diferite. Sfintii, se straduiesc sa nu imparta iubirea, ci iubesc in chip simplu si desavarsit. Inima lor "arde" pentru Dumnezeu, pentru semeni si pentru intreaga faptura. Chiar daca suntem departe de acesta masura, spre o astfel de iubire trebuie sa nadajduim si noi.
Iubirea nu este nici sentiment, nici emoție. Ea nu este nici un extaz manifestat față de frumusețile impersonale ale cosmosului. Aceasta pentru că Dumnezeu este iubire. "Cel ce nu iubește n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este iubire. Și noi am cunoscut și am crezut iubirea, pe care Dumnezeu o are către noi. Dumnezeu este iubire și cel ce rămâne în iubire rămâne în Dumnezeu și Dumnezeu rămâne întru el ". (I. Ioan 4 ; 8, 16 ) . Dumnezeu este Dumnezeul dragostei ( II Corinteni 13 , 11 ) . Cea mai mare virtute este dragostea ( II Corinteni 13,13 ) , iar cel care dragoste comunică cu Dumnezeu și se va bucura de bunuri negrăite ( I Corinteni 2,9 ) . Dragostea face pe om să devină fiul Lui ( Ioan 8, 42 ) , părtaș la comunicarea cu Dumnezeu și Hristos ( Ioan 14,23 ), și harul fiind cu el ( Efeseni 6,24 ).
Părintele Stăniloae spune că "aceasta este forma proprie subiectului uman personal, cea mai intim legată de structura lui de a se angaja în cunoaștere. Atât de mare este puterea de pătrundere a iubirii , atât de mult se poate adânci în misterul celuilalt, încât ea oferă cel mai intens mod de a experia taina celuilalt , spune el , și mai adaugă că, prin iubirea unui semen al său, omul pătrunde în intimitatea celuilalt, în sâmburele ființei lui , mai mult decât poate pătrunde cineva în ființa unui obiect, chiar dacă pe acela l-ar asimila prin mâncare. De aceea, iubirea este suprema cale de cunoaștere.