Citat:
În prealabil postat de windorin
C.S.Lewis este un autor drag mie. Am citit vreo 3 carti de'ale lui.
Insa, m'am straduit sa raman din ele cu cele de folos doar.
Plus ca... oare am citit noi pe Sfintii Parinti, ca sa putem trece la autori catolici si protestanti ?!
Mi'ar fi si rusine sa caut in alte parti, din moment ce nu am terminat cele de acasa.
Da, Staniloae gaseste cate ceva bun si la altii, anumite apropieri sau tinderi spre o cautare buna.
Insa pana la slujire cultica, unde unitatea marturisirii de credinta este esentiala, este cale lunga.
|
Ei, rugaciune comuna din cand in cand, nu inseamna slujire comuna in general. Nici eu nu cred ca ar fi buna. Mai ales ca nu suntem in comuniune.
Este bine sa citim sfintii parinti, dar nu strica sa citim si autori crestini contemporani inclusiv neortodocsi. Ei exprima aceleasi idei insa intr-un stil mai accesibil omului de astazi. Eu asa cred.
Si eu tot asta ziceam: sa pastram ce este de folos. Este de folos sa vedem sursa de viata comuna, Hristos (cum zicea Costel mai sus, El ar trebui sa fie scopul, eu as zice: si calea), mai ales in zilele noastre cand crestinismul devine din ce in ce mai neimportant pentru socuietate in general, din ce in ce mai marginalizat.
Am participat odata la o intalnire Syndesmos la Roma, o intalnire intre ortodocsi si catolici membrii ai organizatiei St Egidio cu tema Martirii. A fost o experienta minunata. Am cunoscut oameni pe fata carora se citea viata in Hristos, care isi imparteau timpul liber intre rugaciune (in fiecare seara se tinea un fel de vecernie la biserica lor centrala) si slujirea aproapelui (foarte concreta). Au fost momente in care ne-am regasit in ceea ce ne uneste. Eu de asemenea lucruri vorbesc, nu despre intalniri la nivel inalt (care isi au si ele totusi scopul lor, fie chiar numai exemplar).