Citat:
În prealabil postat de Noesisaa
Si apoi, cum spunea si Fani: cu ce este mai aproape de Dumnezeu un ortodox care prin nestiinta sau informare defectuasa este pe marginea ereziei, sau practic chiar este eretic, decat, sa spunem, un catolic bine informat? Stiu oameni de acuma batrani care, desi botezati ortodox, tot ce stiu despre credinta este Tatal Nostru invatat in copilarie si in rest se bazeaza pe o intelegere superstitioasa a lui Dumnezeu. Nici gand vreo intelegere pe cat de sumara a dogmei Sf Treimi, nici gand o intelegere a diferentei intre felurile de inchinare la sfinti, Maica Domnului si Dumnezeu, sau altele la fel.
|
Cu ideea asta a ta si a lui Fani eu nu sunt de acord. Nu stiinta de carte te face ortodox. Toate aceste categorii de ortodocsi pe care i-ati insirat aici se afla sub rugaciunile Bisericii noastre si sunt in comuniune, ceilalti, neortodocsii docti, sa zicem asa, nu. Inteleg aici ambele sensuri ale cuvantului comuniune. Nimeni nu o sa ii refuze unui mosneag ortodox care nu stia dogma Treimii Sfanta Impartasanie pe patul de moarte, insa lucrurile nu stau deloc la fel cu un altul neortodox, care nu are botezul, desi e toba de ortodoxie. Dupa moarte, Biserica noastra se roaga pentru mosneagul ortodox nestiutor, care ramane in continuare in comuniune cu Biserica, dar nu se paote ruga pentru cei de alta credinta... E vorba,pana la urma, de marturisirea adevarata.