Subiect: Botezul in BOR
View Single Post
Vechi 22.01.2010, 03:50:31
orthodoxia.i.thanatos orthodoxia.i.thanatos is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de BogdanF2 Vezi mesajul
Ati scris o gramada cat timp am lipsit eu, n-are rost sa raspund la fiecare in parte. Vreau doar sa-mi spun parerea legat de anateme. Eu cred ca:

1. Omul nici nu da si nici nu ia Harul. Nici un Sinod Ecumenic macar nu autoritatea sa ia Harul unei Biserici sau sa il dea. Harul il ia si il da numai Dumnezeu. Sinoadele nu fac decat sa OBSERVE ca Harul a fost luat, atat si nimic mai mult.
Adevarat.

Citat:
În prealabil postat de BogdanF2
2. Tot repetati anatemele nu stiu caror sfinti si a ROCOR-ului si a BO Adevarate din Grecia. Trecand peste faptul ca unele din aceste anateme sunt de fapt doar afurisiri, voi uitati faptul ca de obicei anatemele le dau sinaode ortodoxe a tuturor bisericilor, nu a unei singure biserici, sau un singur om. Tot pomeniti de anatema ROCOR si de anatema Sfantului Tihon. Oameni buni, sinodul ROCOR si sfantul Tihon nu sunt Sinod Ecumenic sa stabileasca dogme si sa spuna unde este si unde nu este Har. Nici macar sinod pan-ortodox nu sunt.
Nu am repetat anatemele niciunui sfint, ci ale unor sinoade.

Afurisire este totuna cu anatema.

Anatemele sint date de sinoade ecumenice si locale.

Sfintul Tihon nu spune unde tainele au Har mintuitor si unde nu, el doar exprima invatatura Bisericii Ortodoxe: nu exista Har mintuitor in tainele ereticilor.

Citat:
Fiecare e liber sa-si spuna parerea, sa creada ce vrea. Fiecare sinod poate sa dea ce anateme vrea, dar asta nu inseamna ca anatemele alea reflecta si realitatea, sau ca intra in vigoare instantaneu. Orice om e supus greselii.
Si cit de departe in istorie pot sa ma duc cu rationamentul tau? Pina acolo cind Duhul Sfint a incetat sa mai lucreze in Biserica? 1700, 1500 sau, mai bine, la vremea apostolilor si sa ne tot botezam la penticostali?

Citat:
Nici un Sinod Ecumenic nu era facut avand de la inceput rangul de Sinod Ecumenic Infailibil. Abia duca ce trecea mult timp de la el, si daca era acceptat de Biserica (conglasuirea Parintilor), abia atunci era Sinodul considerat autentic si infailibil.
Astea de unde le-ai aflat? Adica, daca Bisericile trimit reprezentati la un consiliu si aceia ajung la consens si sint imputerniciti de sinoadele lor sa semneze deciziile consiliului, de ce crezi tu ca ar fi nevoie de timp ca acele hotariri sa fie acceptate? In ce priveste calendarul, ecumenismul si sergianismul exista conglasuire cita vrei. Toate sinoadele ortodoxe au intarit anatemele care condamna aceste erezii.

Citat:
Si tot legat de anateme, eu nu am vazut pana acum nici o anatema a nici unui sinod pan-ortodox sau ecumenic care sa anatemizeze calendarul iulian revizuit (sau gregorian cu Pascalie iuliana, cum vrei sa-l spui) separat de Pascalie. Tot ce am vazut sunt condamnari ale Pascaliei sau ale calendarului cu tot cu Pascalie. De fapt Pascalia gregoriana era parte integranta din calendarul grfegorian, nu stiu daca la vremea aia se gandise cineva sa le ia separat.
Ai dreptate, dar "indreptind" calendarul iulian (adica tinind sarbatorile fixe dupa calendarul gregorian, iar cele legate de Sfintele Pasti pe calendarul iulian) nu poti sa eviti schimbarea Sfintei Traditii, ceea ce este condamnat de toti Sfintii Parinti, de toate sinoadele ecumenice si locale, inclusiv de Sfintul Sinod BOR la 1903.

Citat:
Cat despre conglasuriea Parintilor, 99% conglasuiesc ca BOR & restul Bisericilor au Har. La fel, si 99% din toti Sfintii si cuviosii din ultimii 85 de ani conglasuiesc la fel.
Poate Parintii Stilului Nou, pentru ca Sfintii Parinti ai Bisericii Ortodoxe au spus intotdeauna si spun ca nu exista Har mintuitor in tainele savirsite de eretici.

Citat:
Ortotoxia si ceilalti, voua chiar nu va e frica ca poate nu interpretati canoanele alea cum trebuie? Nu va e frica ca poate negati Biserica lui Hristos?
Nu. Ce fel de interpretare vrei sa dai atunci cind iti spune negru pe alb sa nu te rogi si impartasesti cu ereticii sau sa nu schimbi nimic din ceea ce Duhul Sfint prin Sfintii Parinti a hotarit bun pentru Biserica?

Biserica lui Cristos este doar una si numai acolo unde ortodoxia este mrturisita.

Citat:
Din punctul meu de vedere, threadul asta nu mai are nici un rost, nu cred ca am sa mai raspund. Dumnezeu sa ma ierte daca am gresit cu ceva si ma lumineze, asa cum m-a luminat intotdeauna. Daca voi sunteti cu adevarat mai ortodocsi, rugati-va si pentru mine.
Cum crezi, dar multumesc inca odata pentru dialog si iarta-ma daca uneori ti-am raspuns mai dur.